Satt din iPhone på laddning bara för att upptäcka att den inte laddats, fast du anslutit den med sladd? Då kan du ha ha fastnat i fällan där en ny funktion är förklaringen.

Sedan några versioner tillbaka så finns ett skydd mot externa USB-enheter. En iPhone som inte har låsts upp på en timme är låst även för anslutning med sladd. Har du exempelvis låtit din iPhone ligga ett längre tag och sedan ansluter den med sladd när du går och lägger dig så är det inte säkert att laddningen startar om telefonen legat låst en timme eller mer.

Du måste först låsa upp den – då startar laddningen precis som vanligt.

Det här skyddet tillkom som ett svar på speciella boxar som kan användas för att låsa upp en iPhone. Du hittar inställningen under inställningar och sedan Face ID och Lösenord. Som standard så är skyddet aktiverat men du kan slå av det, längst ned i listan.

Varför ska du ha det aktiverat då?

Därför att om din iPhone eller iPad hamnar i orätta händer så gör du det avsevärt mycket svårare för en obehörig att ta sig in i din iPhone.

Fyrabarns-far, farfar, morfar och egen företagare i Skellefteå med kliande fingrar. Skriver om fotografering, sport, dataprylar, politik, nöje, musik och film. Jobbar vid sidan av den här bloggen med det egna företaget Winterkvist.com. Familjen består av hustru, fyra barn (utflugna) och tre barnbarn. Jag har hållit på med datorer sedan tidigt 1980-tal och drev Artic BBS innan Internet knappt existerade. Efter BBS-tiden har det blivit hemsidor, design, digitala medier och trycksaker. Under tiden som journalist jobbade jag med Mac men privat har det varit Windows som har gällt fram till vintern 2007. Då var det dags att byta och då bytte vi, företaget, helt produktionsplattform till Mac OS X. På den vägen är det ...

Mackens Fråga: Blir det en ny Apple-pryl nu?
Share This