När du skriver om samma ämne och något du i grunden älskar så finns risken att du blir tondöv. Skriver du mycket om ett ämne finns också risken att du målar in dig i ett hörn.

Det är precis det Patently Apple nu har gjort. Apple-bloggen har skrivit om filterproblemet, under vissa förhållanden med den nya kameran, och inledningsvis också hakat på teorin att det skulle handla om något slags selfie-filter.

När nu hela tekniken förklaras och Apple har meddelat att det handlar om mjukvara, som ska korrigeras så blir Patently Apple djupt indignerade. Patently Apple tycks tappa helt läsförståelsen och i en lång, upprörd text så ska något som i grunden är en skitsak förklaras, ältas och dras en vända till så då gör jag väl jag det också då. Rubriken på Patently Apples text slår ann tonen och redan där så går det fel.

For many Apple Fans, the iPhone XS camera issue is real despite Apple loving Experts telling them the problem is with their Eyes

Apple loving experts i det här fallet är samma expert, Sebastian de With, som Macken X, hänvisat till och som grundligt förklarat kopplingen mellan mjukvara och hårdvara i dagens moderna kameror i allmänhet och i Apples nya kameror i synnerhet. Sedan dundrar Patently Apple igång med sitt märkliga försvarstal:

Instead of Apple trying to talk about it in an interview to ease concerns about the issue that has wrong out across the web, Apple appears to be doubling down, ignoring the noise they don’t like and posting a press release about the great photos taken on the iPhone XS by happy customers.

Patently Apple svingar vilt och anklagar både Apple och Halides utvecklare Sebastian de With för att bedriva någon slags desinformationskampanj när det i själva verket handlar om att hålla två tankar i huvudet samtidigt.

Problem

Ja, det finns ett mjukvaruproblem med kameran i iPhone XS och iPhone XS Max. Detta problem kan ibland leda till en överdriven brusreducering vilket har tolkats som ett skönhetsfilter.

Detta problem kan korrigeras därför att det handlar om mjukvara.

Det är det Sebastian de With förklarar men som Patently Apple inte vill ta till sig därför att de redan målat in sig i ett hörn och bestämt sig för att detta är ett stort, allvarligt problem av sådana proportioner att det skulle kunna leda till en stämning av Apple.

Halide säger inte att det inte finns ett problem. Det gör inte jag och Macken X heller. Jag hävdar däremot alldeles bestämt att det inte handlar om något skönhetsfilter som Apple kastat in för att snygga till selfies. Jag hävdar också att problemet fått för stora proportioner. Det är min åsikt men oavsett vad jag, Halide eller Apple tycker så kommer problemet att åtgärdas. För tydlighetens skull ska också tilläggas att jag vare sig tror eller utgår ifrån att Apple, Halide eller Patently Apple tar någon som helst notis om Macken X. Till skillnad från Patently Apple så har jag distans till det jag skriver och jag förstår också att debatten inte roterar kring mina åsikter.

Läst

Jag har nu läst Patently Apples text och tyckande flera gånger och jag förstår inte deras invändningar. Jag förstår däremot varför de går i taket över Sebastian de Withs text – ömma tår och brist på självdistans. Patently Apple uppfattar de Withs förklaringar som ett angrepp på Patently Apple och deras text, vilket den inte alls är. Därför går de till hårt angrepp för att försvara sitt eget skrivande i ämnet men på det stora hela så landar de i samma slutsatser och samma resonemang. Trots det så hävdar Patently Apple, likt ett trotsigt barn, att det har mer rätt och att de hade rätt först.

In the end, those experiencing this issue are simply hoping that a software update will be coming their way soon. Making a lot of noise about it in public is to hopefully have someone at Apple prioritize a fix. Why should customers have to hear from a so-called camera expert that most have never heard of before until today instead of hearing about it directly from Apple that we usually trust? I think it’s reasonable. No one is screaming class action yet. But if the frustration grows, someone will no doubt rush to be the first to file a class action.

Patently Apple

Det är lite sött och rörande ändå att ta i ända från tårna och bli sådär alldeles fantastiskt upprörd samtidigt då som du avfärdar en utvecklare av fotoprogramvara som en expert som ingen hört talas om.

Min åsikt

Låt mig då mycket tydligt förklara vad jag menar (om det nu ens är viktigt i sammanhanget)

Menar jag att det inte finns ett problem?

Nej.

Anser jag att det inte ska tas på allvar?

Nej.

Tycker jag att det är en storm i ett vattenglas?

Ja.

Det är en bugg. Den kommer att åtgärdas.

Så för att sammanfatta – fortsätt framåt gott folk. Det finns inget att se här.

Mackens Fråga: Ska Facebook delas upp?
Share This