Du kartläggs ute på nätet. Det du gör, det du söker efter samlas in liksom vilka webbplatser du besöker. Allt bildar underlag för reklam och för analyser som säljs till bolag du förmodligen inte har hart talas om. Du kartläggs in i minsta detalj på Twitter, Facebook och av Google. Så här tar du tillbaka rätten till din personliga information.

Allt handlar om val – att göra andra val. Låt mig också säga, direkt, att du inte kommer att komma undan datainsamlingen helt. Sprida du inte är beredd att ge upp Twitter, Facebook och andra tjänster. Det handlar snarare om att inte blir kartlagd på alla sätt och överallt.

Webbläsare

Google Chrome är nätets mest använda webbläsare men det är också Googles webbläsare. Via webbläsaren så samlar Google in mängder av data om dig.

  1. Byt webbläsare

Apples Safari och Firefox samlar inte in data om dig som säljs vidare. Safari finns inbyggd i din iOS-enhet och i macOS. Firefox kan du ladda ned, gratis.

Firefox

Byt webbläsare så har du tagit ett första steg i att ta tillbaka makten och rätten till din egen information.

Sökmotor

2. Byt sökmotor till DuckDuckGo.

Det gör du direkt i din webbläsare, i din iPhone eller iPad. Ett snabbt enkelt byte av sökmotor gör att dina sökningar inte lika enkelt kan samlas in.

Logga ut

Google gör allt de kan för att du ska logga in på deras konton. Det gör att du är enklare att följa när du surfar runt. Logga ut, där du kan och om du kan.

Fyll inte i

Använder du Facebook, Twitter och Googles tjänster så fyll inte i all information som de här tjänsterna vill ha. Du behöver inte ladda upp hela dina adressbok, berättar vilka utbildningar du har eller var du har jobbat. Håll på din information helt enkelt.

Cookies

I den senaste av versionen av macOS och Safari så blockeras spårning på ett helt nytt sätt. macOS blockerar även alternativa sätt för att spåra dig förutom cookies.

Blockera inte alla cookies om du inte vill logga in varje gång du besöker en webbplats eller om du vill kunna spara dina inställningar för en hemsida eller en tjänst men slå på kartläggning mellan webbplatser (påslagen som standard).

Tjänster

Slutligen – se över dina tjänster. Lagra inte din bildar hos Google, använd inte Googles tjänster för dokument och annan information. Byt tjänster och sitter du Android-telefon så byt telefon. Jo, jag är helt allvarlig. Handlar dina val om att inte bli kartlagd och inte vara Googles produkt så är ett viktigt val faktiskt att byta telefon och plattform.

Här är valet enkelt, även om det svier i plånboken. Apple säljer inte din information. Det är inte svårare än så och inte enklare att se skillnaden mellan Android och iOS. Här går skiljelinjen.

Byt du telefon så byter du också plattform och tjänster. Du går från en tillverkare där allt du göra samlas in till en tillverkare som inte gör det utan som tvärtom går långt, mycket långt för att skydda din information. Du får också tillgång till lagringstjänster, en bildtjänst och andra funktioner som inte heller byggts för att samla in data om dig. Du byter värld, leverantör och du byter till en skyddad trädgård.

Mackens Fråga: Ska Facebook delas upp?
Share This