En Mac brukar vanligen vara stabiliteten själv men ibland vill inte ens macOS vara med riktigt men det finns hopp och det finns lite trick och lite program som du kan ta till och prova.

Jag har två program i min verktygslåda som brukar fixa det mesta – OnyX och CleanMyMac X. I kombination med Filverktyget som finns inbyggt i macOS så brukar jag kunna läsa de flesta problem – om de inte är hårdvarurelaterade. Har hårddisken kraschat så hjälper inga program i världen. Då är det bara att byta hårddisk och sedan plocka fram en färsk säkerhetskopia och återställa datorn.

OnyX

OnyX är gratis och programmet finns för flera versioner av macOS. Det här är ett mycket kraftfullt verktyg och det kan radera, städa och korrigera det mesta men, och det ska understrykas, klicka inte i en massa tillval och kör inte programmets alla funktioner om du inte vet vad du gör. Du kan nämligen radera mer information om vad som är tillrådligt.

Bli nu inte rädd för att använda programmet utan det är inte krångligare än att starta det, köra det som kallas Maintainance och sedan låta din Mac starta om. Då har underhåll körts och index och en del andra saker i din dator har antingen raderats eller byggts om.

Det betyder att om du startar Mail så måste hela maildatabasen byggas upp igen. Det är inget fel, inget allvarlig utan det är bara att starta Mail och vänta tills allt är klart. Detsamma gäller bilder på dina favoritwebbplatser i Safari. De har också städats men kommer att laddas ned på nytt.

OnyX

Vill du ha ett lite enklare program med de viktigaste funktioner så rekommenderas Maintenance från samma tillverkare och utvecklare.

Maintenance 

CleanMyMac X

CleanMyMac X överlappar till viss dela OnyX och Mainenance men har en del bra, kompletterande funktioner. Du kan städa Mails olika köer, du kan städa i Bilder/Photos och du kan radera program som du inte vill ha kvar id datorn längre. CleanMyMac X innehåller lite mer av vardagsunderhåll och är tänkt att köras lite oftare än OnyX. Jag brukar ta till OnyX om jag har problem, inte annars, sedan kör jag CleanMyMac X någon gång i månaden.

CleanMyMac X kostar en slant, 365 kronor per år, men är värd sina pengar

CleanMyMac X

Mackens Fråga: Har du en spelkonsol?
Share This