Bloomberg har publicerat ett längre reportage där Apple, Amazon och Super Micro pekas ut för att ha fått små avlyssningskretsar insmugna i deras servrar. Kretsarna ska ha lagts till redan vid tillverkningen, skriver Bloomberg.

Det är ett längre, större reportage som Bloomberg av allt att döma har jobbat länge på vilket också bekräftas av Apple som i sitt uttalande sagt sig ha varit i kontakt med Bloombergs reportrar flera gånger.

I reportage hävdas det att kinesiska avlyssningskretsar, stora som riskorn, har installerats på de moderkort som servertillverkaren Super Micro tillverkat i Kina. Detta utan Super Micros vetskap. Kretsar som sedan ska ha använts för att avlyssna trafiken till och från servrarna.

Det är i korthet historien där det påstås att Kina avlyssnar amerikanska företag direkt i företagens serverhallar.

Dementier

Amazon har dementerat uppgifterna, kraftfullt via sin säkerhetsansvarige Stephen Schmidt.

There are so many inaccuracies in ‎this article as it relates to Amazon that they’re hard to count. We will name only a few of them here. First, when Amazon was considering acquiring Elemental, we did a lot of due diligence with our own security team, and also commissioned a single external security company to do a security assessment for us as well. That report did not identify any issues with modified chips or hardware. As is typical with most of these audits, it offered some recommended areas to remediate, and we fixed all critical issues before the acquisition closed. This was the sole external security report commissioned. Bloomberg has admittedly never seen our commissioned security report nor any other (and refused to share any details of any purported other report with us).

Det är starka ord i ett blogginlägg som är signerat vilket innebär att om uppgifterna i efterhand visar sig stämma så sitter Stephen Schmidt inte bara löst, han lär tvingas att avgå i ett sällan skådat stålbad som bara kan jämföras med utrensningen av chefer i flera tyska bilföretag efter dieselskandalen.

Apple

Apple har också avfärdat uppgifterna, kategoriskt. Först i flera uttalanden och slutligen i ett eget inlägg, vilket är ovanligt då det handlar om Apple.

För en utomstående är det naturligtvis omöjligt att säkert veta vilken av sidorna som har rätt men båda kan inte ha rätt och rimligen så finns det inte heller utrymme för några nyanser här. Antingen blåljuger både Apple, Super Micro och Amazon eller så har Bloombergs sjutton olika källor helt enkelt fel.

Bloombergs står nämligen fast vid sin första version, kretsar installerades vid en av tillverkningsplatserna i Kina och moderkorten skickades vidare med avlyssningskretsar installerade. Det handlar om mycket allvarliga anklagelser och jag har svårt, för att inte säga mycket svårt att tro att Bloomberg inte mycket noga har kollat upp uppgifterna. Det finns inslag i texten som faktiskt kan kontrolleras i efterhand och det är uppgifter om att Apple och Amazon ska ha anmält saken till FBI, att det ska ha gjorts utredningar och att det ska finnas utredningar gjorda. Allt detta förnekas av Apple och Amazon vilket är i sig oerhört korkat om det nu skulle visa sig att Bloomberg har rätt.

Occham

Vi får ställa upp en imaginär vågskål och lägga sakerna där vi tror att de hör hemma och sedan får vi plocka in logik och min favorit, en gammal munk – Occham.

Tror du på att Apple, Amazon och Super Micro blåljuger – medvetna om att de kan bli avslöjad med brallorna nere och att det finns flera kontrollerbara uppgifter i Blombergs text?

Tror du att Bloomberg har fel trots att det uppges att texten bygger på minst sjutton olika källor?

Då och då jobbar jag som mediarådgivare och mediatränare. Det handlar om att utbilda och informera chefer och andra i hur media jobbar, vad du ska säga och framför allt vad du inte ska säga. De utbildningarna avslutas med tio råd – ljug inte, uppradat tio gånger.

Ska du reda ut en mediastorm så är du chanslös om du har ljugit. Jag kan hjälpa dig och ditt företagsamt nå ut med er version under en förutsättning – att den är sann. Jag kan inte reda ut en mediastorm om du och ditt företag har ljugit. Det är inte detsamma som att du ska berätta allt, lägga alla kort på borden eller att du ska svara på alla frågor. Det finns anställda som du är skyldig att skydda, företagets verksamhet, företagets kunder och en rad andra hänsynstaganden som du ska göra men du ska aldrig ljuga.

Apple ljuger inte

Min erfarenhet av Apple i en rad olika sammanhang är att Apple ljuger inte. Apple berättar inte allt, det är deras jobb att inte göra det, men Apple ljuger inte. Apple ger sin version, vinklar för att saker ska bli så positiva för Apple som det är möjligt. Det är också Apples jobb men Apple ljuger inte. Hur smärtsamt det kan må tyckas vara, hur mycket aktiekursen än må ta stryk och hur jobbigt det än kan vara att reda ut en avlyssningsskandal så är det ingenting mot att försöka att reda ut en mediastorm där Apple ljugit medvetet, upprepade gånger och på den egna hemsidan.

Det skulle utvecklas till en skitstorm av sällan skådat slag.

Apples renommé, goda rykte och inte minst förtroendekapital med miljoner användare skulle ta offentligt mycket stryk. Allt det här vet Apple. Därför ljuger inte Apple.

Nu vet jag att skadeglada Apple-hatare, sådana finns, jublar över att deras hatobjekt ska ha blivit avslöjade. Det faller även inom ramen för en pågående säkerhetsdebatt där Apple går längre än alla andra jämförbara företag i att skydda användarnas information. Även här finns ett mått av skadeglädje och det skrattas här och var åt Apple och det pekas finger och det slags ”jaja, så var det med all den säkerheten”.

Mot detta ska ställas Super Micro, tillverkarens, kontroller. Det är fullständigt självklart att de kontrollerar de produkter de säljer. Det är lika självklart att Amazon, som köpte Super Micro 2015, också gjorde kontroller, mycket noggranna kontroller inför köpet. Slutligen så är det lika självklart att Apple undersöker, utvärderar och kontrollerar allt som ska användas i verksamheten. Bloomberg hävdar inte att alla dessa kontroller inte visade någonting. Tvärtom så hävdar Bloomberg att kretsarna hittades, att saken anmäldes till myndigheterna, till FBI och att saken har utretts. Allt detta förnekar Apple, Amazon och Super Micro.

Den ekvationen går inte ihop och med så mycket att förlora på en lögn som riskerar att avslöjas, tämligen enkelt, tror jag inte att Apple, Amazon och Super Micro är fullständiga idioter.

Mackens Fråga: Ska Facebook delas upp?
Share This