På fredagen publicerade det amerikanska Justitiedepartementet anklagelser riktade mot Elena Alekseevna, rysk medborgare boende i St Petersburg. Elena Alekseevna Khusyaynova anklagas för att köpt annonser i social medier och för att på andra sätt försökt påverka de amerikanska mellanårsvalet.

Den amerikanska myndigheten menar att Khusyaynova lett “Project Lakhta” som har försökt påverka valen med annonser, nättroll, falska konton i sociala medier och andra typer av desinformation. Till skillnad från presidentvalet 2016 så har “Project Lakhta” inte tagit klar ställning för någon av sidorna, demokrater eller republikaner. Avsikten har istället varit att öka klyftorna, underblåsa splitting och se till att sprida allmän oreda i debatten.

Oligark

Enligt Justitiedepartementet så stöds projektet av den ryske oligarken Yevgeny V. Prigozhin, som anklagas för inblandning även 2016 i det amerikanska presidentvalet. Det är också en person som står Vlaidmir Putin nära.

Slate

The Atlantic 

Fyrabarns-far, farfar, morfar och egen företagare i Skellefteå med kliande fingrar. Skriver om fotografering, sport, dataprylar, politik, nöje, musik och film. Jobbar vid sidan av den här bloggen med det egna företaget Winterkvist.com. Familjen består av hustru, fyra barn (utflugna) och tre barnbarn. Jag har hållit på med datorer sedan tidigt 1980-tal och drev Artic BBS innan Internet knappt existerade. Efter BBS-tiden har det blivit hemsidor, design, digitala medier och trycksaker. Under tiden som journalist jobbade jag med Mac men privat har det varit Windows som har gällt fram till vintern 2007. Då var det dags att byta och då bytte vi, företaget, helt produktionsplattform till Mac OS X. På den vägen är det ...

Mackens Fråga: Blir det en ny Apple-pryl nu?
Share This