Jag får ibland frågan om varför detaljer blir fel, varför saker inte kommer med och varför olika listor kan se lite olika ut i skrivandet om Pokémons GO. Svaret för enkelt – Niantic berättar det Niantic vill berätta och det är långt ifrån allt.

När nya Pokémons lanseras så är det primärt bara Niantic som vet vilka de nya figurerna är. Det är också bara Niantic som vet om nya Pokémons dyker upp i ägg, som raidbossar eller om de är strikt regionala. Inledningsvis så blir rapporteringen en smula osäker och det kan bli fel, hur mycket du än försöker att kontrollera informationen. Det finns helt enkelt ingen riktigt pålitlig källa att fråga och de som skulle kunna svara, Niantic, tiger.

Kritik

Tolka nu inte detta som kritik mot Niantic. Det är det inte. Niantic vill att vi ska spekulera, gissa och Niantic vill att vi ska diskutera alla nyheter. Det är därför Niantics pressmeddelande allt som oftast bara nämner några av de Pokémons som kommer och bilder och grafik visar bara några stycken. Resten får bli gissningar som bygger på vad vi spelare rapporterar in och då blir det inte alltid helt rätt.

Ett annat problem är de namn, uttryck och unika ord som används. De går inte att översätta, inte alltid, och jag försöker balansera engelska mot svenska. Jag lyckas ibland och misslyckas ibland.

Detta handlar nu inte om en ursäkt för eventuella fel och misstag som det ibland blir i mitt skrivande utan mer om en förklaring att när det gäller Pokémon GO så är underlaget en smula magert därför att Niantic vill ha det så. Du som läsare får och bör alltså läsa med ett lite mer kritiskt granskande öga med en viss förståelse för att informationen kan komma att kompletteras i efterhand. Det gäller allt det jag skriver och allt det du läser, inte bara här utan som en generell regel.

Tid

Sedan landar detta också i tid, en bristvara i min tillvaro ibland. Macken X är “a one man show”, även om det kanske inte är så mycket show så är det i alla fall bara jag med en och annan gästskribent då och då. Jag försöker hela tiden se till att saker ska bli rätt. Därför händer det att jag avvaktar med att skriva tills jag fått en bättre bild av alla information som strömmar in. Det gäller inte bara Pokémon GO utan det gäller hela Macken X.

Problemet är att nyheter är färskvara och det är klart att även jag drivs av att vara, om inte först, så i alla fall bland de första att skriva. Det handlar om att hitta en balans där saker kollas så noga som det går innan något skrivs men ibland drattar du på ändan, missförstår, skriver fel eller väljer fel källa. Det är ett speciellt problem med Pokémon GO som över tid blivit ett mycket komplext och avancerat spel.

Jag kan inte lova att allting blir rätt framöver, vare sig med skrivandet om Pokémon GO eller andra ämnen men jag kan lova att göra mitt bästa för att det ska bli rätt, trots att Niantic inte vill berätta särskilt mycket.

Mackens Fråga: Ska Apple delas upp?
Share This