Adobe kommer att lansera en komplett version av Photoshop för iOS och för iPad under nästa år. En nyhet som är större än du tror.

Under förutsättning att Adobe skapar ett bra, väldesignat program som inte bara är användbart utan som också är kompatibelt med desktop-versionen (dator) så är det ett stort steg mot att etablera iPad som ett produktionsverktyg även för professionella användare.

Anpassa dig

Det passar inte alla att byta ut den bärbara datorn mot en iPad Pro men det fungerar alldeles utmärkt om du tänker igenom vad det är du vill, och ska göra. Jag har nämligen provat, inte bara för en kort tid utan i drygt ett år och periodvis fortfarande. Prestandan i en iPad Pro räcker och blir över för de flesta program/appar – inklusive Photoshop som ingalunda är ett litet program. Det är inte det som är problemet.

Skaffa ett externt tangentbord och en Apple Pencil så har du inmatningsenheter som är minst lika snabba som de du har i din bärbara dator. Det är inte där problemet sitter.

Appar

När vi skalat bort invändningarna ovan så har vi kvar appar och program och här är det en tröskel av varierande höjd beroende på vad det är som du gör med din bärbara dator. Har du jobbat i flera år med exempelvis Photoshop så kan du naturligtvis byta till Pixelmator men det är ett större steg än att byta enhet. Det finns en serie appar och program som är så speciella, som kräver så mycket mer kunskap för att kunna användas effektivt att det inte är helt lätt att lära om och lära nytt. Framför allt är det inte särskilt effektivt att byta program och appar mellan din iPad Pro och din dator.

Photoshop för din dator och Photoshop för din iPad Pro där de båda versionerna är helt kompatibla med varandra är ett stort steg mot att etablera iPad Pro som en professionella plattform, som en platt dator.

Photoshop

För egen del använder jag Pixelmator men det är jag det. Adobes Photoshop är de facto så nära ett standardprogram som du kan komma. Det är en standard och det är ett mycket stort och ofta använt program. Lyckas Adobe så lär Lightroom, Illustrator och andra program komma efter, förhoppningsvis.

Photoshop är ett första, viktigt steg, och det kan vara en dörröppnare för många användare som tar sig en funderare om inte deras nästa nya, bärbara dator ska vara platt; en iPad Pro.