Den 24 oktober lanseras Googles smarta högtalare, Google Home i Sverige och högtalaren pratar svenska.

Högtalaren innehåller en mikrofon som normalt alltid är påslagen ich den lyssnar efter start-kommandot “Hey Google”. Sedan kan du ställa frågor eller be högtalaren spela upp musik. Det är Googles variant av Siri och HomePod med den skillnaden att Google var före Apple ut i handeln med högtalaren.

– Svenskar är ofta nyfikna på ny teknologi och innovation, så det är med stor spänning vi ser fram emot att följa mottagandet av Google Home här i Sverige. Vår förhoppning är att produkterna ska komma att bli en hjälpande hand för människor i vardagen, och underlätta för dem att få tid över att spendera på de relationer och aktiviteter som är värdefulla just för dem, säger Anna Wikland, Sverigechef på Google, i ett pressmeddelande.

Google 

Högtalaren finns i olika utföranden, Google Home som kommer att kosta 1599 kronor och mini-versionen som kommer att kosta 649 kronor.

Integritet

När det gäller de här nya produkterna, som hela tiden lyssnar på det som sägs i omgivningen, så har den personliga integriteten hamnat i fokus. Både Google och Amazon (Alexa) har ifrågasatts för att data samlas in information. Google har funktioner för att begränsa vilken information som samlas in, liksom Alexa där du kan reducera och ta bort sökningar och kommandon i efterhand.

Apple, vars HomePod ännu inte har lanserats i Sverige, är en dyrare lösning där mycket utvecklingstid har lagts på att skydda användaren och hens information. Apple krypterar all datainhämtning, anonymiserar den och ser till att ingen information lämnas vidare. Amazons Alexa säljs i Sverige men har inte en digital assistent som klarar svenska så Google blir först ut med en produkt helt på svenska.

Fyrabarns-far, farfar, morfar och egen företagare i Skellefteå med kliande fingrar. Skriver om fotografering, sport, dataprylar, politik, nöje, musik och film. Jobbar vid sidan av den här bloggen med det egna företaget Winterkvist.com. Familjen består av hustru, fyra barn (utflugna) och tre barnbarn. Jag har hållit på med datorer sedan tidigt 1980-tal och drev Artic BBS innan Internet knappt existerade. Efter BBS-tiden har det blivit hemsidor, design, digitala medier och trycksaker. Under tiden som journalist jobbade jag med Mac men privat har det varit Windows som har gällt fram till vintern 2007. Då var det dags att byta och då bytte vi, företaget, helt produktionsplattform till Mac OS X. På den vägen är det ...

Mackens Fråga: Blir det en ny Apple-pryl nu?
Share This