Northvolt som planerar att bygga Europas största batterifabrik i Skellefteå har tecknat avtal med tyska biltillverkaren BMW.

Avtalet med BMW är viktigt då det involverar både en möjlighet att leverera batteri till biltillverkaren och utvecklingsinsatser i form av både pengar och kunskap.

Northvolt, set up by former Tesla executive Peter Carlsson, needs to raise close to 4 billion euros ($4.6 billion) in equity and debt to finance its plans of building a factory to produce 32 gigawatt hours (GWh) of battery capacity a year by 2023.

Securing a partnership with a large carmaker like BMW is likely to boost its credibility with equity investors who have been skittish due to the head start Asian firms have in the business.

Reuters

Bygget

Den nya fabriken ska enligt planerna ligga i Skellefteå medan en del forskning och utveckling förläggs till Västerås. För Skellefteå så innebär fabriken att närmare 3 000 personer kommer att erbjudas arbete och i skrivande stund så pågår arbetet med att förbereda platsen där fabriken ska ligga.

Northvolt ansöker nu om ett lån på 400 miljoner Euro från den Europeiska investmentbanken med avtalet med BMW som grund för att kunna gå vidare med planerna för att finansiera fabriken som beräknas komma att kosta närmare 40 miljarder svenska kronor.

 

Fyrabarns-far, farfar, morfar och egen företagare i Skellefteå med kliande fingrar. Skriver om fotografering, sport, dataprylar, politik, nöje, musik och film. Jobbar vid sidan av den här bloggen med det egna företaget Winterkvist.com. Familjen består av hustru, fyra barn (utflugna) och tre barnbarn. Jag har hållit på med datorer sedan tidigt 1980-tal och drev Artic BBS innan Internet knappt existerade. Efter BBS-tiden har det blivit hemsidor, design, digitala medier och trycksaker. Under tiden som journalist jobbade jag med Mac men privat har det varit Windows som har gällt fram till vintern 2007. Då var det dags att byta och då bytte vi, företaget, helt produktionsplattform till Mac OS X. På den vägen är det ...

Mackens Fråga: Blir det en ny Apple-pryl nu?
Share This