Det finns en anledning till att jag och Macken X ibland avvaktar innan jag skriver något – jag tror inte riktigt på uppgifterna. En sådan historia är uppgiften om att Apple vill stoppa alla verkstäder utom de egna, auktoriserade.

Apple gör detta genom att det krävs att viss kontroll-mjukvara körs efter det att en reparation gjorts. Görs inte denna kontroll så kommer datorn inte att fungera. Enligt interna dokument så kommer det att gälla för nya MacBook Pro, 2018, iMac Pro och andra nya modeller.

Indignerade

När uppgifterna blev kända då publicerades flera indignerade texter på nyhetsbloggar och av det följde en debatt om hur Apple stänger ned och stänger inne användarna. Det fanns dock ett problem rapporteringen – Apple har inte aktiverat detta, inte gjort verklighet av krav på mjukvara och inte gått ut med det officiellt. Kort sagt – det gäller inte.

Ännu

Ännu, kanske ska tilläggas, för Apple kan ställa detta krav på verkstäder i framtiden. Tar vi nu av oss skygglapparna och funderar lite längre på varför nya Mac-datorer har en inbyggd krets som kan komma att kräva att kontroll- och testmjukvara körs efter en reparation så kan ju ett skäl vara att skydda auktoriserade verkstäder. Ett annat skäl kan vara att Apple årligen får in ett stort antal serviceärenden där dyra datorer lagats av klåpare. Det kan vara ett sätt att skydda oss användare. Tolka nu inte detta som ett försvar därför att det är svårt att försvara något som inte genomförts.

Oavsett vilket så har Apple inte genomfört detta, vilket det har sett ut som i stora delar av rapporteringen. Apple har inte ens lagt fram en plan från när detta ska börja att gälla. Interna dokument har förvandlats till verklighet vilket är att ha lite för bråttom.

Så nej, Apple tänker inte stoppa verkstäder, inte ännu, i alla fall.

Fyrabarns-far, farfar, morfar och egen företagare i Skellefteå med kliande fingrar. Skriver om fotografering, sport, dataprylar, politik, nöje, musik och film. Jobbar vid sidan av den här bloggen med det egna företaget Winterkvist.com. Familjen består av hustru, fyra barn (utflugna) och tre barnbarn. Jag har hållit på med datorer sedan tidigt 1980-tal och drev Artic BBS innan Internet knappt existerade. Efter BBS-tiden har det blivit hemsidor, design, digitala medier och trycksaker. Under tiden som journalist jobbade jag med Mac men privat har det varit Windows som har gällt fram till vintern 2007. Då var det dags att byta och då bytte vi, företaget, helt produktionsplattform till Mac OS X. På den vägen är det ...

Mackens Fråga: Blir det en ny Apple-pryl nu?
Share This