Det var bättre förr när Steve Jobs styrde. Steve Jobs skulle aldrig ha … Jag vet inte hur många gånger jag har hört det men oavsett hur du män vrider och vänder på det så för det fel och det är bara ännu ett sätt att odla myten om Apples perfektion och Steve Jobs ofelbarhet.

Steve Jobs var unik. Han hade en unik förmåga att se rakt igenom dimman och krutröken och se det andra inte såg. Han kunde förenkla intill genialitet och han var med om att skapa iMac, iPod, iPhone och iPad. Fyra helt revolutionerande produkter. Jobs räddade Apple, inte ensam. Microsoft, iPod och en iMac hade ett finger med i spelet och Steve Jobs lade grunden för det som dagens ledning idag förvaltar.

Steve Jobs

Kort sagt Apple hade aldrig varit Apple utan Steve Jobs men Apple var inte och är inte ofelbara. Det gäller även Steve Jobs. Allt det Apple har satsat på har inte fungerat och de inte blir succéer. Apple då var inte bättre, bara annorlunda. Sedan är det så enkelt med fel att de enda som aldrig gör fel är det som aldrig gör något. Du måste ha visioner, satsa och våga försöka.

Kommer ni ihåg MobileMe?

Ett försök att skapa en serie nättjänster som faktiskt, i ärlighetens namn aldrig riktigt fungerade. Det slutade med att Steve Jobs samlade alla som jobbade med projektet i aulan med den välbekanta scenen, äntrade scenen och frågade vad MobileMe var och vad det var tjänsten skulle göra. Nervösa projektledare och ansvariga försökte lägga ut texten tills Jibs avbröt och nästan skrek

“And why the fuck does it not do that then?”

Kommer ni ihåg det halvhjärtade försöket med en social musiktjänst, Ping?

Idag är Apple världens mest lönsamma företag, högst värderade och under Tim Cooks ledning så har Apple fortsatt att växa på ett oslagbart sätt. Apples tjänster har en tillväxt på 5-10 procent, i månaden. Apple har också bevisat att en dyr telefon går att sälja och är efterfrågad om det är marknadens bästa telefon. På punkt efter punkt så har Apple upphävt snart sagt varenda företagsekonomisk regel som finns. De säljer dyra, premium produkter på en stenhård marknad. De har en marknadsandel på strax över 20 procent när det gäller smarta mobiler men de drar in tvåtredjedelar va alla intäkter i hela branschen.

Myt

Steve Jobs ofelbarhet är en myt. Apples ofelbarhet på den tiden är också en myt. Det var inte bättre förr. Det var bara annorlunda.

 

Mackens Fråga: Ska Apple delas upp?
Share This