Nya iPhone XR är samma iPhone som iPhone XS och iPhone XS Max med två skillnader – kameran och skärmen. I övrigt när det samma hårdvara, samma funktioner så när som på avsaknad av 3D Touch.

Den senare funktionen, 3D Touch, kommer att försvinna framöver även på alla andra iPhone-modeller. Det har Apple redan flaggat för så det handlar två skillnader. Jo, det var så sant det finns en viktig skillnad till – priset.

Billigare

iPhone XR är flera tusen kronor billigare än de två andra modellerna och därför har iPhone XR ibland kallats för en budgetmodell men det finna absolut ingenting budget eller lågpris över iPhone XR. Tvärtom, den andas kvalitet och den känns som kvalitet när du tar den i handen. Det är samma solida, tunga känsla i iPhone XR som i de två andra modellerna.

Skärmen

Jag vet inte vad Apple gör med sina LCD-skärmar men de gör något som de andra inte klarar av för skärmen i iPhone XR är inte bra, den är mycket bra. Sting i färgerna, djup, färgmättnad och svart är verkligen svart. Visst ser du skillnad om du lägger en iPhone XR bredvid en iPhone XS men det är nästan bara då, vid en direkt jämförelse.

Jag skulle faktiskt vilja gå så långt som att påstå att skärmen i iPhone XR är så bra att det är frågan om prisskillnaden mellan iPhone XS och iPhone XS Max kan motivera enbart med en skillnad vad gäller skärm och kamera.

Kameran

Jag har testat kameran i flera olika ljusförhållanden men fokuserat på tillfällen då kameran verkligen tills på hårda prov.

iPhone XR

Bilderna är neddragna från originalformatet och de har efterbehandlats med “oskarp mask” med 50 pålagd skärpa. De har sedan exporterats med mediumkvalitet och komprimering. Detta för att efterlikna biler som tas med en iPhone och sedan används på en hemsida, en blogg eller liknande.

iPhone XS Max

Med blotta ögat så kan jag inte se några skillnader men de finns där och först så trodde jag att det handlade om att har inte kunde hålla telefonen tillräckligt still så jag tog om bilderna med iPhone XR ett tio-tal gånger med samma resultat. Bilderna är lite mindre skarpa, lite mindre bra med iPhone XR.

Delförstoringar

iPhone XR

iPhone XS Max

Dert är små skillnader men jag kan se dem och det är lite bättre skärpa i bilderna tagna med iPhone XS Max. Nu kan det förklaras med en lite annan vinkel, avvikelser med det som ska fotograferas – ljusskillnader i rummet och så vidare. Tekniskt så ska det vara samma kamera i båda telefonerna med den skillnaden att iPhone XR saknas kamera två – telefunktionen.

Inga skillnader

I övrigt – inga skillander. Du har samma processor, samma hårdvara, samma mjukvara och du har Face ID.

iPhone XR är den iPhone som de flesta bör välja och som alla klarar sig med. Lägg pris och prestanda i den ena vågskålen och gör detsamma med iPhone XS och iPhone XS Max så vinner iPhone XR jämförelsen. När jag testade iPhone XS Max så var det nära, mycket nära att jag hade gjort ett avdrag för priset. Efter mycket funderande så gav jag trots det det högsta betyget men det blir ett 5 – betyg. Alltså en femma men i underkant av skalan.

iPhone XR är fem +, alltså ett överbetyg ich det har helt med priset att göra. Nu är iPhone XR ingen billig mobiltelefon:

  • 64 GB, 9495 kronor
  • 128 GB, 10 095 kronor
  • 256 GB, 11 195 kronor

Här dyker ytterligare en fördel upp och som ger iPhone XR ännu ett litet plus – storlekarna är bättre anpassade till de flesta användares behov. Här finns en 128 GB modell som saknas för de övriga modellerna.

Jämför med iPhone XS:

  • 64 GB, 12 705 kronor
  • 256 GB, 14 605 kronor
  • 512 GB, 17 195 kronor

iPhone XS Max:

  • 64 GB, 13 995 kronor
  • 256 GB, 15 895 kronor
  • 512 GB, 18 395 kronor

Räkna själv – det skiljer 4 500 kronor mellan iPhone XR och iPhone XS om du väljer mellan modellerna. Det skiljer 5 700 kronor mellan iPhone XR och iPhone XS Max vid samma jämförelse.

Motiveras

Kan då prisskillnaden motiveras?

Är du yrkesfotograf, designer eller om du använder din iPhone professionellt så ja. Annars inte. Jag kan inte se att det är så stor skillnad på vare smyg skärmen, kameran eller andra delar/funktioner eller design att det motiverar en prisskillnad på runt 5 000 kronor.

Oavsett vilken äldre modell av iPhone som du sitter med, iPhone 8, iPhone 8 Plus och iPhone X undantagna, så skulle jag i första hand titta på iPhone XR om du funderar på att byta iPhone. Du får dessutom fler färger att välja mellan.

Du får allt som de dyrare telefonerna har men till ett lägre pris – bortse från skillnaden vad gäller skärm och kamera. Det är inte värt pengarna. Bortse också ifrån att jag som skrivit den här texten har en iPhone XS Max. Jag är inte den bästa och klokaste rådgivaren när det gäller mina egna val. Jag är betydligt klokare när det gäller andras val.

Betyg

Produkt: iPhone XR
Tillverkare: Apple
Priser: Se ovan
Betyg:

 

Mackens Fråga: Ska Apple delas upp?
Share This