För en dryg vecka sedan manipulerades Apples topplistor för nedladdade podcasts och nu har det hänt igen. Med hjälp av så kallade klickfarmer så skjuts vissa podcasts i höjden på bekostnad av andra podcasts som faktiskt laddas ned av användare.

Den 1 oktober ändrades plötsligt Apples topplista för podcasts. Tidigare populära podcasts föll kraftigt tillbaka medan Bulletproof Real Estate with Andy Dane Carter rusade upp på topplistan till den pågå mycket kort tid gått från under plats 150 till topp tio.Podcasten Serial som toppat listan i flera veckor ramlade tillbaka och var nära att ramla ur topp tio. Joe Rogans podcast som stadigt legat med i toppen halkade ned till plats 76.

Återställde

Det kunde snabbt konstateras att topplistan manipulerats och inom några dagar så återställde Apple listan. Några av de podcasts som rusat uppåt på listan kom från ett och samma nätverk av podcasts – Warrior Empire.

Det finns tecken som tyder på att så kallade klickfarmer använts för att manipulera listorna. Klickfarmer är gigantiska listor med länkar. Det kan se ut som webbplatser som bara innehållet länkar till andra webbplatser, närmast i oändlig mängd. Listorna kan också manipulerats av falska nedladdningar där företag anlitas för att klicka och ladda hem podcasts. Sådana tjänster kan numera köpas billigt.

Kartläggning

Chartable har gjort en kartläggning av det som har hänt och kartlagt hur olika podcasts rekommenderats, hur de är kopplade till varandra och hur de har laddats ned. Mönstren bildar en grafik där de mest populära programmen har kopplingar till varandra, de rekommenderas sins emellan, användare hoppar mellan dem och det finns ett logiskt mönster. De podcasts som rusat uppåt på listor finns inte med de i klustren. De står utanför, helt utanför vilket är anmärkningsvärt.

If the podcast charts are based on subscription velocity, it’s highly likely that some or all of the podcasts in the isolated clusters have artificial subscriptions. We can’t be certain that every podcast in each isolated cluster is subject to manipulation. But the combination of highly interconnected shows, plus isolation from the “main cluster” of popular shows, plus disparate subject matter suggests that something deeply strange is happening across a sizable number of podcasts. It’s been suggested that click farms are used to artificially boost subscriber counts.

Chartable

En annan indikator på att något inte står rätt till med de här programmen är att trots att de rusat uppför topplistan så har antalet recensioner och betyg knappt ökat alls. Nu återstår att se hur Apple kommer att agera för att stoppa försöken att manipulera topplistorna. Apple har ännu inte kommenterat Chartables uppgifter.

Mackens Fråga: Vad har du för hörlurar?
Share This