Jag har nu dragit runt med min iPhone XS Max i ett par veckor och det är en reptilsnabb telefon med en fantastisk kamera men lite av magin från i fjol är förlorad. Anledningen är enkel – iPhone Xs Max är inte en i lika hög grad helt ny iPhone som iPhone X var.

Den stora skillnaden mellan tidigare iPhone och iPhone X var Face ID. Det är ett helt nytt sätt att låsa och skydda din iPhone och det är ett helt nytt sätt att hantera din iPhone på. Det tillsammans med en avsevärt mycket bättre kamera och en en telefon utan hemknapp gjorde att iPhone X verkligen kändes som en helt ny modell, på alla sätt.

Mer av detsamma

iPhone XS Max är mer av detsamma, snabbare, vassare och förbättrad. En uppgradering av hårdvaran och mjukvaran. En bra kamera har blivit ännu bättre. En fantastisk skärm är nu större och Face ID är ännu snabbare. Det är i grunden samma iPhone X men en generation bättre. Därmed är lite grand av magin förlorad. iPhone XS Max är inte riktigt samma stora nyhet för mig som haft en iPhone X i ett år. Jag är nöjd, mer än nöjd, framför allt med kameran och den tillhörande mjukvaran.

Fast i ärlighetens namn – hade jag inte jobbat inom branschen så hade jag kanske inte bytt telefon utan jag hade fortsatt med min iPhone X i ett år till. Det börjar alltmer kännas som om att uppdateringscykeln kan fördubblas till vartannat år. Skillnaderna mellan bara en generation är helt enkelt för liten. Jag har redan gjort det valet när det gäller Apple Watch. Där byter jag bara vartannat år.

Snabbare

Det bytet, den uppgraderingen är betydligt mera påtaglig. Bättre skärm, större skärm och betydligt snabbare. Här är skillnaden mot min gamla klocka betydligt mera påtaglig och märkbar. Min nya Apple Watch 4 känns verkligen som en ny klocka medan iPhone XS Max inte riktigt gör det i samma höga grad.

Fyrabarns-far, farfar, morfar och egen företagare i Skellefteå med kliande fingrar. Skriver om fotografering, sport, dataprylar, politik, nöje, musik och film. Jobbar vid sidan av den här bloggen med det egna företaget Winterkvist.com. Familjen består av hustru, fyra barn (utflugna) och tre barnbarn. Jag har hållit på med datorer sedan tidigt 1980-tal och drev Artic BBS innan Internet knappt existerade. Efter BBS-tiden har det blivit hemsidor, design, digitala medier och trycksaker. Under tiden som journalist jobbade jag med Mac men privat har det varit Windows som har gällt fram till vintern 2007. Då var det dags att byta och då bytte vi, företaget, helt produktionsplattform till Mac OS X. På den vägen är det ...

Mackens Fråga: Blir det en ny Apple-pryl nu?
Share This