En ny typ av utpressning har dykt upp ut på nätet. Det är Influencers, bloggare och skribenter som pressas på pengar av hackare för att de ska få tillbaka konton som kapats.

Först kapas en blogg, ett Instagram-konto eller någon annan tjänst som är viktig för hela verksamheten, därefter krävs Inluencern på pengar (bitcoin) för att få tillbaka sitt konto.

According to Motherboard, so far a number of Instagram influencers have become a victim of growing hacking spree including Kevin Kreider, an LA-based health and fitness Instagrammer with over 100,000 followers who lost his account to hackers after falling for a phishing scam that claimed to offer a sponsorship deal with French Connection. At the time of publishing this article, Kevin’s account was restored by Instagram.

Hackread

Ödesdiger

För en Influenser, som lever på sitt skrivande, tyckande och bloggande så kan en konto-kapning vara mycket ödesdiger. Det finns Inluencers som har hundratusentals följare på Twitter, Instagram och andra tjänster. Kapas tjänsten så innebär det att hela underlaget för verksamheten kan förvandlas till gisslan. Antalet följare är förutsättningen för att kunna sälja reklam eftersom en Influenser tillhandahåller räckvidd som tjänst. Utan sina följare finns ingen räckvidd och hela grunden för verksamheten är borta.

Mackens Fråga: Ska Facebook delas upp?
Share This