En ny typ av utpressning har dykt upp ut på nätet. Det är Influencers, bloggare och skribenter som pressas på pengar av hackare för att de ska få tillbaka konton som kapats.

Först kapas en blogg, ett Instagram-konto eller någon annan tjänst som är viktig för hela verksamheten, därefter krävs Inluencern på pengar (bitcoin) för att få tillbaka sitt konto.

According to Motherboard, so far a number of Instagram influencers have become a victim of growing hacking spree including Kevin Kreider, an LA-based health and fitness Instagrammer with over 100,000 followers who lost his account to hackers after falling for a phishing scam that claimed to offer a sponsorship deal with French Connection. At the time of publishing this article, Kevin’s account was restored by Instagram.

Hackread

Ödesdiger

För en Influenser, som lever på sitt skrivande, tyckande och bloggande så kan en konto-kapning vara mycket ödesdiger. Det finns Inluencers som har hundratusentals följare på Twitter, Instagram och andra tjänster. Kapas tjänsten så innebär det att hela underlaget för verksamheten kan förvandlas till gisslan. Antalet följare är förutsättningen för att kunna sälja reklam eftersom en Influenser tillhandahåller räckvidd som tjänst. Utan sina följare finns ingen räckvidd och hela grunden för verksamheten är borta.

Fyrabarns-far, farfar, morfar och egen företagare i Skellefteå med kliande fingrar. Skriver om fotografering, sport, dataprylar, politik, nöje, musik och film. Jobbar vid sidan av den här bloggen med det egna företaget Winterkvist.com. Familjen består av hustru, fyra barn (utflugna) och tre barnbarn. Jag har hållit på med datorer sedan tidigt 1980-tal och drev Artic BBS innan Internet knappt existerade. Efter BBS-tiden har det blivit hemsidor, design, digitala medier och trycksaker. Under tiden som journalist jobbade jag med Mac men privat har det varit Windows som har gällt fram till vintern 2007. Då var det dags att byta och då bytte vi, företaget, helt produktionsplattform till Mac OS X. På den vägen är det ...

Mackens Fråga: Blir det en ny Apple-pryl nu?
Share This