Internet Relay Chat, IRC, fyller 30 år i år och under en tid så var det min första riktiga kontakt med “nätet”. Jag chattade i massor via en tjänst och en funktion som jag visste rätt lite om, förutom kommandon, kanaler och vilka oskrivna regler som fanns.

I efterhand spå har jag läst på och numera för IRC en något mer tillbakadragen tillvaro men tjänsten, servrarna och kanalerna finns fortfarande därute. IRC skapades av Jarkko Oikarinen 1988 och det var, och är, ett textbaserad kommunikationssystem för flera, samtidiga användare. Någon gång runt 1994/1995 så var det min första kontakt med nätet.

Förkortningar

Många av de förkortningar som vi idag tar för givna kommer från IRC-världen, LOL – laughing out loud, skratta högt, ROTFL – Rolling on the floor laughing och så vidare. För att använda IRC så krävs ett IRC-program och flera av de program som var populära då, gäller öven idag. mIRC för Windows som var det jag själv använda då finns fortfarande. När jag bytte till macOS så bytte jag till Colloquy men nu är det flera år sedan jag använde IRC och programmet.

Servrar och nät

IRC består av nät som i sin tur består av servrar. Du letar upp en server, loggar in och sedan kan du lista de olika kanalerna.

Kanaler handlar ofta om ett givet ämne vilket kan vara ett dataspel, böcker, filmer eller en hobby. Väl inne i en kanal så kan du prata med alla eller så kan du skicka privata direktmeddelanden.

30 år senare så finns fortfarande IRC. Tjänsten har fortfarande många användare trots konkurrens med Facebook, Twitter och andra sociala tjänster.  Jag undrar om Jarkko Oikarinen hade trott på det då han skapade IRC?

Mackens Fråga: Ska Apple delas upp?
Share This