Google ville inte hamna i samma sits som Facebook och tystade ned ett säkerhetshål i Google+ som kan ha lett till att miljontals användares uppgifter kan ha hamnat i orätta händer.

Nu stängs Google+ ned och enligt Google så beror det på ett för litet antal aktiva användare. En annan anledningen är att Google nu satt en bredsida i sitt eget förtroendekapital och det kan betyda att ännu fler användare stänger sina konton och lämnar en social tjänst som aldrig riktigt tagit fart.

Skadeglatt

Jag tänker inte peka finger, skadeglatt, åt vare sig Google eller Google+. Det är länge sedan, mycket länge sedan som jag stängde och raderade mitt konto på Google+ och jag har ingen djupare kunskap i vad som har hänt med tjänsten på senare år. Det råder dock ingen tvekan om varför Google startade Google+. Det var ett försök att försöka att ta upp kampen med Twitter och Facebook i kombination till att det var ett utmärkt tillfälle att kapa åt sig ännu mer information om användarna. Förutom sökresultat, webbhistorik och annan information som Google samlar in medan deras användare surfar runt så kunde sökjätten nu samla in inlägg och information om hobbies och andra intressen.

GDPR

Det upprörande i sammanhanget är att Google tystade ned säkerhetsmissen sedan deras egna advokater konstaterade att upptäckten gjordes innan GDPR trädde i kraft här i Europa. Det är ett tydligt tecken på att de amerikanska teknikjättarna inte tänker göra mer än det lagen föreskriver, vilket i sin tur ofelbart leder fram till krav på lagstiftning och lagregleringar av deras verksamhet,

Apple

Hade det nu inte varit för att Apple historiskt visat sig helt värdelösa på att bygga upp sociala nätverkstjänster skulle jag kunnat ägna tanken på en social tjänst med Apple som arkitekt lite energi. Tyvärr har jag MobileMe och Ping i alltför försökt färskt minne för att tro att det ens är realistiskt.

En ständigt pågående debatt om de stora amerikanska bolagens (Apple undantagna) rovdrift på vår personliga information skulle, teoretiskt, kunna öppna för en social tjänst där din information faktiskt är skyddad men det är en annan diskussion.

Nu går Google+ i graven och jag kommer inte att ingå i den sörjande skaran.

Mackens Fråga: Ska Facebook delas upp?
Share This