Du kommer in på en hemsida, letar efter en kontakt uppgift eller något liknande. Du scrollar ned och hinner precis se att informationen finns där, sedan matas mer information ut. Du scrollar nedåt igen och samma sak händer. Så snart du ser sidfoten så matas mer texter ut.

Det här är mycket vanligt på bloggar och webbplatser som serverar nyheter. Poängen är att visa ännu fler nyheter och mer av det webbplatsen har att erbjuda. Problemet är att funktionen snabbt kan utvecklas till en Sisyfos-situation. Du kanske känner till Sisyfos som bestraffades av gudarna med att tvingas att rulla en sten uppför en kulle. När han väl var uppe så rullade stenen ned igen och han var tvingad att börja om.

Designdetalj

Sidfoten är en viktig designdetalj och den fyller en viktig funktion – om du ser till att den gör det och om du använder den på rätt sätt. Ett sätt är att lägga dit viktig kontaktinformation eller så lägger du dit information om vem som säger webbplatsen, exempelvis. Då slipper din besökare leta  eller som i nyhetssammanhang – sociala länkar och länkar till RSS-strömmen.

Använd sidfoten till något men ta inte bort hela dess funktion genom att hela tiden hålla på och mata ut mer texter och mer information.

Fyrabarns-far, farfar, morfar och egen företagare i Skellefteå med kliande fingrar. Skriver om fotografering, sport, dataprylar, politik, nöje, musik och film. Jobbar vid sidan av den här bloggen med det egna företaget Winterkvist.com. Familjen består av hustru, fyra barn (utflugna) och tre barnbarn. Jag har hållit på med datorer sedan tidigt 1980-tal och drev Artic BBS innan Internet knappt existerade. Efter BBS-tiden har det blivit hemsidor, design, digitala medier och trycksaker. Under tiden som journalist jobbade jag med Mac men privat har det varit Windows som har gällt fram till vintern 2007. Då var det dags att byta och då bytte vi, företaget, helt produktionsplattform till Mac OS X. På den vägen är det ...

Mackens Fråga: Blir det en ny Apple-pryl nu?
Share This