Under de nio första månaderna av 2018 så har fler journalister dödats än under hela förra året, 2017.

Informationen har sammanställts av Reportrar utan gränser och den 1 oktober hade 56 journalister dödats vilket kan jämföras med 55 för helas 2017.

“As we prepare to unveil the 2018 memorial stone at the memorial park for slain journalists in Bayeux, in northern France, we must pay tribute to all these men and women who have been killed while reporting in war zones,” RSF secretary-general Christophe Deloire said. “The alarming number of deaths is a reminder of the urgent need to provide journalists with more protection. RSF is calling for the creation of a Special Representative of the United Nations secretary-general. Our initiative is backed by a growing number of governments, and by 130 media outlets, organizations and journalists’ unions around the world.”

ifex

Nätfrihet

Siffrorna visar också att Afghanistan är det farligaste landet i världen för journalister. Där har hittills 13 journalister dödats i år. Ett hårdnade klimat för journalister, fängslande och dödandet är direkt kopplat till nätfrihet då flera av de dödade journalisterna publicerat sina texter på nätet,

Fyrabarns-far, farfar, morfar och egen företagare i Skellefteå med kliande fingrar. Skriver om fotografering, sport, dataprylar, politik, nöje, musik och film. Jobbar vid sidan av den här bloggen med det egna företaget Winterkvist.com. Familjen består av hustru, fyra barn (utflugna) och tre barnbarn. Jag har hållit på med datorer sedan tidigt 1980-tal och drev Artic BBS innan Internet knappt existerade. Efter BBS-tiden har det blivit hemsidor, design, digitala medier och trycksaker. Under tiden som journalist jobbade jag med Mac men privat har det varit Windows som har gällt fram till vintern 2007. Då var det dags att byta och då bytte vi, företaget, helt produktionsplattform till Mac OS X. På den vägen är det ...

Mackens Fråga: Blir det en ny Apple-pryl nu?
Share This