DXOMark har testat kameran i nya iPhone XS och iPhone Xs Max (det är samma kamera) och kamera har fått högsta betyg men det finns ändå ingen anledning till att sprätta champagnen.

Det handlar nämligen till rätt stora delar om subjektiva bedömingar av tagna bilder och videor. Du kan mäta och kontrollera skärpa, färgåtergivning och en del andra delar i en bild och på det sättet få fram ett någorlunda hyggligt objektivt resultat. I slutändan är det trots det en subjektiv bedömning av hur bra en kamera återger verkligheten.

Jämför

Jämför du två kameror så kan du se om kamerorna klarar kontrastrikt ljust, dåligt ljus och varierade ljusförhållanden. I det här fallet så har kamerorna i sig jämförts, dvs samma kamera han använts för att ta ett stort antal bilder och videor och sedan har materialet utvärderats, Det ger en bra, grundlig och rätt heltäckande bilds av hur kameran klarar olika förhållanden men det ger inte en riktigt lika bra bild av hur kameran står sig mot andra kameror.

With a DxOMark Mobile overall score of 105, Apple’s iPhone XS Max achieves an excellent second place in our smartphone ranking and is currently surpassed only by Huawei’s triple-camera juggernaut P20 Pro. The camera’s highlight is its outstanding video quality in bright light. Footage recorded outdoors on a bright day shows a very wide dynamic range, vivid colors, and high levels of detail. In addition, a very effective image stabilization system keeps camera shake to a minimum, making the new iPhone an enticing option for any mobile video shooter.

DXOMark har också ett bra underlag för att jämföra olika iPhone-modeller med varandra och den här testen visar att den nya kameran är en bättre kamera på flera punkter. DXOMarks enda lilla kritik handlar om zoom-funktionen. Där menar DXOMark att det finns utrymme för förbättringar,

DXOMark

Kommentar

Jag menar naturligtvis inte att DXOMarks test inte säger någonting eller att den är missvisande. Det är den absolut inte men i slutändan så bygger den på ett subjektivt tyckande vilket gör att testen kanske ändå inte är riktigt den stora nyhet som en del vill göra den till. Testen visar att kameran i iPhone XS och iPhone XS Max är en mycket bra kamera, sannolikt en av de bästa kamerorna, om inte den bästa som Sutter i en smartphone. Min invändning ska därför inte se som kritik utan mer som an nyansering riktad till en del skribenter som jublar över varenda positiv Apple-nyhet,

Mackens Fråga: Ska Facebook delas upp?
Share This