Det är många år sedan jag lämnade Googles sökmotor och gick över till DuckDuckGo – en sökmotor som inte samlar in data om dig och som nu vuxit till 30 miljoner dagliga sökningar.

DickDuckGo har en radikalt annorlunda affärsmodell än Google. DuckDuckGo skyddar dina saknar och din information istället för att samla in den.

DuckDuckGo samlar inte in någon information om dig, säljer ingen information till annonsörer och sökresultaten rankas inte heller i förhållande till hur mycket en annonser har betalat. DuckDuckGo finns som tillval i iOS och macOS så du behöver inte ladda hem något tillägg, plugin, och installera. Byt bara sökmotor under inställningar.

Varför?

Så varför ska du byta sökmotor då?

För att ta dig loss ur Googles fasta grepp där du kartläggs via din webbläsare (om du använder Google Chrome), via sökmotorn och via de tjänster som du använder.

 

Fyrabarns-far, farfar, morfar och egen företagare i Skellefteå med kliande fingrar. Skriver om fotografering, sport, dataprylar, politik, nöje, musik och film. Jobbar vid sidan av den här bloggen med det egna företaget Winterkvist.com. Familjen består av hustru, fyra barn (utflugna) och tre barnbarn. Jag har hållit på med datorer sedan tidigt 1980-tal och drev Artic BBS innan Internet knappt existerade. Efter BBS-tiden har det blivit hemsidor, design, digitala medier och trycksaker. Under tiden som journalist jobbade jag med Mac men privat har det varit Windows som har gällt fram till vintern 2007. Då var det dags att byta och då bytte vi, företaget, helt produktionsplattform till Mac OS X. På den vägen är det ...

Mackens Fråga: Blir det en ny Apple-pryl nu?
Share This