Apple levererade med råge – ny MacBook Air, nya iPad Pro och så en ny Mac mini vid sidan av ett nytt tangentbord och en ny Apple Pencil. Massor av nyheter och priser som gör att det kommer att svida i plånboken.

Apple är ett premiummärke med högkvalitativa prylar som kostar mer, kanske rent av mest, på marknaden men du får också prylar som har längre livslängd än konkurrenterna. När det gäller datorer så håller de bättre, längre och du kommer att slippa i telefonen med supporten titt som tätt.

MacBook Air

Den som hade hoppats på att nya MacBook Air skulle landa på runt 15 000 eller kanske ent av 17 000 kronor för en medium-modell kan små det ur hågen direkt. En MacBook Air med 16 Gb RAM och en hårddisk på 256 GB landar på 19 695 kronor. Jag anser att det är en modell som räcker för de allra flesta med fokus på maximalt med RAM-minne. Mer lagring kan du löpa både i form av ett moln eller som en extern hårddisk.

Vill du absolut ha 512 GB så blir priset 22 195 kronor och då har du valt den mindre processorn.

Mac mini

Mac mini ter sig i sammanhanget som mycket prisvärd – speciellt om du redan har en bra bildskärm. Plockar du ihop en mellanmodell så slutar notan på 14 395 kronor. Då där du 16 GB RAM och 256 GB lagringskapacitet. Behöver du en större hårddisk, 512 GB, så kostar den drygt 2 000 kronor ytterligare, 16 595 kronor.

iPad Pro

En iPad Pro ,ed 12.9-tums skärm, 512 GB lagringskapacitet och med både Wifi och eget SIM-kort kostar 17 895 kronor. Apple Pencil kostar 1495 kronor så det får du lägga till och ska du ha ett externt tangentbord så kosta nya 2 349 vilket betyder att en mellanmodell av den största iPad Pro-modellen med tangentbord och penna kostar 21 739 kronor.

Dyrt?

Efter alla dessa priser fram och tillbaka så är ju då frågan om det är värt det?

När det gäller datorer så har jag personligen alltid varit betydligt mindre priskänslig. Apple har marknadens absolut bästa datorer som håller mycket hög kvalitet och stabilitet. De håller längre, både tekniskt och rent fysiskt därför att de är välbyggda. Därför är alla barnsjukdomar och problem anmärkningsvärda. Tar du 25 000 till 30 000 för en dator så ska den bara fungera.

Med risk för att låta som att jag försvarar Apples höga priser, vilket jag delvis också gör, så handlar det om hur mycket du är beredd att betala för ett pålitligt, förstklassigt verktyg?

Professionella användaren

Det är också den professionella användarens perspektiv. Den som jobbar med Apple prylar och som är beroende av att verktygen fungerar. Privatpersonen handlar i en helt annan sits och jag är övertygad om att Apple valt en tydlig strategi där du får betala mycket när du köper din Apple pryl men Apple inser också att det kan ta tid innan du kommer in i butiken igen för att köpa en ny dator. Under senare år så har uppdateringscyklerna förlängts både när det gäller datorer, iPad och iPhone. Apple ser också till att du får uppdateringar i 4, 5 och upp till 6 år vilket är långt längre tid än om du jämför med konkurrenterna.

Det du kan fundera över i sammanhanget är om du vill betala drygt 22 000 kronor för en mellanmodell av nya MacBook Air eller om du ska skjuta till runt 6 000 kronor ytterligare och satsa på en 13-tums Macbook Pro? Utan Touchbar förvisso men ändå – det är en Pro-modell.

Bara priser

Jag vet inte om Apple är så förtjusta i den här typen av sifferexerciser men det är det mycket av diskussionen kommer att handla om, precis som i fallet med nya iPhone XS och iPhone XS Max. Apples nya priser gör att det svider i plånboken men jag har lärt mig att aldrig tro att Apple inte kommer att sälja lika lite som att jag vågar påstå att nu har Apple brutit igenom smärtgränsen.

Det kom ingen reaktion mot priserna när det gällde iPhone X och knappast när det gäller de nya modellerna av iPhone heller. jag natar att det blir som vanligt. Vi gnäller lite och sedan lommar vi iväg till datorhökarn och köper vår nya MacBook Air.

För egen del konstaterar jag att den MacBook Pro som denna text skrivs på med ens inte är sådär extremt dyr längre, eller rättare sagt – det finns flera modeller som ligger i närheten av den och då passerar den 30 000 kronors gränsen med lätthet.

Ordstävet ”det kostar att ligga på topp” har sällan varit mer riktigt än nu.