Ska vi sluta att gå likt katten kring het gröt och tala klartext?

Facebook kan inte skydda dina privata uppgifter.
Google kan inte skydda dina privata uppgifter.
Twitter kan inte skydda dina privata uppgifter.

De vill inte.

Google och Facebook har byggt världens mest sofistikerad och mest avancerade plattformar för att samla in din, min och alla andra användares information. Twitter är på god väg att göra detsamma. De här bolagens hela affärsmodell bygger på att släppa in andra som vill komma åt all deras information. De har byggt verktyg för att analysera, skapa modeller och för att skicka skräddarsydda annonser till en viss målgrupp. Den här affärsmodellen bygger på att de säljer din, min och alla andras information, indirekt.

Högstbjudande

Visst inser du att det finns ett uppenbart motsatsförhållande här?

Du kan inte först samla in alla information du kommer över, erbjuda den till de som vill betala och sedan hävda att du tar användarnas integritet på största allvar och att du ska skydda samma information. Du säljer ju den redan till högstbjudande.

Jag är trött på skitpratet, trött på Facebooks pudel-turnéer där de åker bland och rike runt och ber om ursäkt och lovar bort och bättring, livrädda för att politikerna ska vakna och börja jaga dem med lagstiftning. Jag är dödligt less på Googles inlindade, insmickrande tal om att göra bra saker samtidigt som de använder skuggprofiler, låter deras kunder läsa användarnas e-post och ta del av mycket personlig information.

Säg som det är – vi säljer din information och tjänar duktigt med stålars på att göra det.

Dum i huvudet

Sitter du nu där och kramar din Android-nalle och hävdar att det egentligen inte när någon större skillnad mellan Google och Apple och mellan Facebook och Apple så får du ursäkta – då är du faktiskt inte så lite dum i huvudet. I vart fall extremt okunnig och du talar mot bättre vetande. Jag sa att vi skulle tala klartext, eller hur?

Det är ett mindre universum mellan Facebook/Google och Apple. De här företagen kan helt enkelt inte stå längre från varandra när det handlar om att skydda användaren, användarens information och att göra det på ett säkert och pålitligt sätt.

Det här är den tidpunkt då Android-kramarna gör bäst i att hålla käften och det är en debatt ni aldrig ska försöka att ta. Smit ut bakvägen istället. Ni har ingenting att komma med nämligen.

Fyrabarns-far, farfar, morfar och egen företagare i Skellefteå med kliande fingrar. Skriver om fotografering, sport, dataprylar, politik, nöje, musik och film. Jobbar vid sidan av den här bloggen med det egna företaget Winterkvist.com. Familjen består av hustru, fyra barn (utflugna) och tre barnbarn. Jag har hållit på med datorer sedan tidigt 1980-tal och drev Artic BBS innan Internet knappt existerade. Efter BBS-tiden har det blivit hemsidor, design, digitala medier och trycksaker. Under tiden som journalist jobbade jag med Mac men privat har det varit Windows som har gällt fram till vintern 2007. Då var det dags att byta och då bytte vi, företaget, helt produktionsplattform till Mac OS X. På den vägen är det ...

Mackens Fråga: Blir det en ny Apple-pryl nu?
Share This