Jag har alltid gillat tunna typsnitt. Tunna, höga typsnitt som jag mycket väl vet kan vara lite svåra att läsa men likafullt så har jag använt dem lite oftare än andra typsnitt i det jag designar.

Alla som följt den här bloggen vet också att jag är fontnörd. Jag älskar fonter och jag kan tillbringa timmar med att kombinera ihop olika fonter för att försöka att hitta en snygg kombination. Jag har också rätt bestämda uppfattningar om hur fonter ska användas.

Läsa

Ska texten läsas så är det idioti att avvika från en samling fonter som närmast är att betrakta som standard och nu menar jag nyhetstexter och liknande. Det finns nämligen ett skäl till att du hittar Times i så många böcker för att ta ett exempel. Det är en font som är lättläst, speciellt långa texter. Ska din text läsas på en skärm så en skärm så rekommenderas det att använda fonter som skapats speciellt  för det, Arial exempelvis.

Fonter är en viktig del i ett företags visuella profil och jag periodvis hållit på och letat efter en tydligare profil för Macken X. Jag har testat lite olika kombinationer över tid och tycker du att Macken X nu ser lite annorlunda ut så är det helt riktigt. Jag har bytt rubrikfont till en betydligt tjockare, fetare och i mina ögon tydligare font – Oswald. Nu tycker jag att Macken X äntligen hittat en tydligare profil och ett tydligare utseende. Jag har med andra ord gjort lite våld på mina egna uppfattningar och jag har insett att jag också har haft fel. det är inget fel på feta fonter.

Varför då detta?

För att jag jobbar på ett helt nytt projekt, ett helt nytt inslag på Macken X.

Vad, får förbli en hemlighet än så länge.

Fyrabarns-far, farfar, morfar och egen företagare i Skellefteå med kliande fingrar. Skriver om fotografering, sport, dataprylar, politik, nöje, musik och film. Jobbar vid sidan av den här bloggen med det egna företaget Winterkvist.com. Familjen består av hustru, fyra barn (utflugna) och tre barnbarn. Jag har hållit på med datorer sedan tidigt 1980-tal och drev Artic BBS innan Internet knappt existerade. Efter BBS-tiden har det blivit hemsidor, design, digitala medier och trycksaker. Under tiden som journalist jobbade jag med Mac men privat har det varit Windows som har gällt fram till vintern 2007. Då var det dags att byta och då bytte vi, företaget, helt produktionsplattform till Mac OS X. På den vägen är det ...

Mackens Fråga: Blir det en ny Apple-pryl nu?
Share This