Det är i vart fall ett annat Islanders vi ser på isen. Organiserat, sammanhållet och hårt jobbande. Segern hemma mot det förmodade topplaget San José Sharks visar att laget från Long Island är bättre än vad många tror.

Det spekulerades inför säsongen i varför Matt Martin överhuvudtaget togs tillbaka, att Leo Komarov var NHLs sämsta värvning och att Islanders skulle fortsätta vara strykpojkar i divisionen.

I matchen mot Sharks visade Martin/Clutterbuck och Czisikas att de fortfarande kan vara NHLs jobbigaste checking-line att möta. Komarov slog, skrek och tacklade alla som hade annan tröja och han var precis så irriterande som bara Komarov han vara. Detta kombinerat med en stark defensiv insats. Han må vara överbetald med fortsätter han med det här spelet så är han värd sina pengar.

Lehner

Inför matchen valde Barry Trotz att starta Robin Lehner som svarade med att bli historisk och hålla nollan i sin debutmatch. Lugn med ett stabilt och förtroendegivande rörelsemönster såg han till att stoppa allt det Sharks skickade mot honom. Uteförsvaret såg också till att det oftast också bara blev en möjlighet. Sharks kom inte åt de få returer som Lehner släppte ifrån sig.

Framåt handlar mycket om Anders Lee, Barzal och Eberle. Det var så det skulle se ut sa analytikerna och experterna. Valter Filppula nämndes sällan men det tycks nu inte bekymra honom särskilt mycket och allra minst nu med tre poäng på fyra matcher.

Hålet

Islanders skulle inte kunna fylla hålet efter Tavares hette det. Det bekommer uppenbarligen inte Clutterbuck som tycks pånyttfödd tillsammans med Martin och Czisikas. De stod för två mål i 4-0 segern mot Sharks och de gjorde livet surt för motståndarna i byte efter byte. Clutterbuck brydde sig inte ett dugg om känsliga handleder och smarta dragningar. Han körde på och över Sharks spelare istället.

Den stora skillnaden mellan Islanders i år och i fjol är rörelseschemat på isen, organisationen och lagarbetet. Det är ännu tidigt på säsongen och alldeles för tidigt att sätta ett slutbetyg men det vi ser är ett lag som håller ihop, som jobbar med understöd och som spelar som ett lag.

Komma med

Defensiven ser ut att fungera allt bättre även om laget faller tillbaka i gamla synder och slipper utenom alldeles ser många skott. I matchen mot Sharks demot täcktes skott och Lehner fick den hjälp alla målvakter behöver för att kunna spela på topp och bidra på den är nivån. Framåt visade Islanders att laget bar betydligt mera bredd män “bara” Lee, Barzahl och Eberle. Valter Filppula snodde pucken retfullt enkelt av stjärnbacken Erik Karlsson, en back som det ryktats att Islanders varit med och slagits om, och skickade fram pucken till en helt fri Matt Martin som satte 3-0 för hemmalaget. Czisikas satte 4-0, förvisso i öppen kasse men det visar att offensivt så har Islanders mer att komma med.

Robin Lehner gav det besked laget och alla fans letat efter – han kan vara den toppmålvakt laget saknat i många år.

Defensivt så visade Islanders att de kan stänga ned även en utmanare till Stanley Cup-titeln.

Offensivt visade en större bred upp än på många år.

Det kan vara ett pånyttfött Islanders som vi ser. Vi är många som hett och innerligt hoppas det.

Mackens Fråga: Ska Facebook delas upp?
Share This