Apple slår nu tillbaka Bloombergs uppgifter med en pressrelease där alla uppgifter om att det skulle ha hittats kinesiska microkretsar, avsedda för avlyssning i Apples servrar.

Apple brukar inte kommentera det som skrivs om företaget men ibland så kommer det en kommentar. Längre kommentarer och uttalanden tillhör ovanligheterna och en pressrelease för att dementera det Apple anser vara felaktiga uppgifter förekommer rätt sällan. Apple har en tydlig strategi där uttalanden, kommentarer och pressreleaser används mycket sparsmakat.

Pressrelease

Igår kom uppgifter, publicerade av Bloomberg att Apple, Amazon och flera andra amerikanska företaget hade hittat små kinesiska microchip i sina servrar. Kretsarna ska ha smugits in redan vid tillverkningen och de påstods vara avsedda för att avlyssna servrarna.

Amazon och Apple dementerade uppgifterna och avfärdade dem, helt. Det gjorde även flera av de andra utpekade företagen och Amazon dementerade uppgifterna i ett uttalande som undertecknats av företagets säkerhetsansvarige. Apple svarar nu med en egen längre text, en pressrelease:

What Businessweek got wrong about Apple

I texten klargörs att Apple har varit i kontakt med Bloombergs och att varje påstående, fråga om eventuell avlyssning, plantering av microchip har utretts och Apple har inte hittat ett enda enskilt exempel där uppgifterna har kunnat styrkas eller visats sig vara korrekta.

Apple has always believed in being transparent about the ways we handle and protect data. If there were ever such an event as Bloomberg News has claimed, we would be forthcoming about it and we would work closely with law enforcement. Apple engineers conduct regular and rigorous security screenings to ensure that our systems are safe. We know that security is an endless race and that’s why we constantly fortify our systems against increasingly sophisticated hackers and cybercriminals who want to steal our data.

 

Fyrabarns-far, farfar, morfar och egen företagare i Skellefteå med kliande fingrar. Skriver om fotografering, sport, dataprylar, politik, nöje, musik och film. Jobbar vid sidan av den här bloggen med det egna företaget Winterkvist.com. Familjen består av hustru, fyra barn (utflugna) och tre barnbarn. Jag har hållit på med datorer sedan tidigt 1980-tal och drev Artic BBS innan Internet knappt existerade. Efter BBS-tiden har det blivit hemsidor, design, digitala medier och trycksaker. Under tiden som journalist jobbade jag med Mac men privat har det varit Windows som har gällt fram till vintern 2007. Då var det dags att byta och då bytte vi, företaget, helt produktionsplattform till Mac OS X. På den vägen är det ...

Mackens Fråga: Blir det en ny Apple-pryl nu?
Share This