Flera medier gör gällande att mordet att det påstådda mordet av en saudisk journalist,  Jamal Khashoggi, spelades in och skickades till flickvännens iPhone via en Apple Watch. Det finns dock tekniska invändningar som gör det mindre sannolikt.

Uppgifterna publicerades första gången av den turkiska tidningen Sabah och de gör gällande att besöket på det saudiska konsulatet i Istanbul spelades in med en Apple Watch och ljudfilerna skickades sedan direkt till flickvännens iPhone utanför konsulatet. Enligt tidningen så ska gripande, torterandet och dödandet av Jamal Khashoggi höras på ljudfilerna. Enligt Sabah så ska det finnas både ljudfiler och videofiler som visar mordet.

Apple Watch

Vi vet att Jamal Khashoggi ägde en Apple Watch, tredje generationen med LTE-stöd. Klockan kan alltså koppla upp sig själv mot telefonnätet. Teoretiskt så skulle klockan kunna användas för att spela in ljud och filerna skulle sedan kunna skickas vidare men det finns ett antal viktiga invändningar här.

Till att börja med så fungerar bara LTE-stödet i klockan med den operatör som du tecknat ditt abonnemang med. Är du utomlands så har du visserligen en möjlighet att koppla upp dig, datapott med mera fungerar men du kan inte använda klockan via det som kallas roaming.  Även med en lokal operatör så fungerar inte klockans LTE-stöd då det inte finns någon operatör i Turkiet som erbjuder stöd för eSIM. Det framgår av den tekniska beskrivningen på Apples hemsida.

Apples Hemsida

Utifrån det så går det att dra slutsatsen att klockan inte kopplat upp sig via LTE och att filerna inte skickats över till flickvännen den vägen.

Bluetooth

Då återstår en koppling via bluetooth, vilket är teoretiskt möjligt men knappast praktiskt. Bluetooth har inte den räckvidd som krävs. Det är närmast helt uteslutet att flickvännen skulle kunnat stå utanför konsulatet med sin iPhone medan Jamal Khashoggi skulle ha gått in på konsulatet, in i en byggnad, med väggar, dörrar och annat som blockerar och stör kopplingen.

Vidare så sägs att att det gjorts flera försök att låsa upp klockan men att försöken till slut lyckades med hjälp av Jamal Khashoggis fingeravtryck. Apple Watch har ingen fingeravtrycksfunktion som bekant vilket gör att även den beskrivningen, tekniskt är felaktig. Det kan inte ha gått till så.

Det finns dock en tredje möjlighet som tekniskt hade kunnat fungera.

Jamal Khashoggi kan ha spelat in det som hände honom, via sin Apple Watch, och sedan skickat det vidare till iCloud. Flickvännen skulle sedan kunnat komma åt ljudfilerna den vägen. Det är nu inte så det beskrivs.

Så som tillvägagångssättet beskrivs av den turkiska tidningen kan det inte ha gått till. Det fungerar inte tekniskt. Beskrivningen av hur klockan till slut låses upp med fingeravtryck stämmer inte heller då klockan saknar Touch ID.

Evening Standard

 

Mackens Fråga: Ska Apple delas upp?
Share This