Nu jagar alla scoopet att Apple har avlyssnats av den kinesiska regimen med hjälp av risgryns-stora micro-kretsar som smugits in direkt på moderkort som Apple använder i sina serverhallar. Hittills så har ingen kunnat styrka att Bloombergs uppgifter som publicerades tidigare i veckan är sanna.

Förutom historien, där Bloomberg hävdar att Super Micro (tillverkaren), Apple och Amazon har avlyssnats så finns en annan, mycket större nyhet – Apples dementier.

Apple kommenterade först uppgifterna i flera uttalanden där Bloombergs påstående kraftigt dementerades. Efter det så kontaktade Apple flera redaktioner, dementerade igen och slutligen så gjorde Apple något mycket ovanligt – en pressrelease publicerades på Apples egen hemsida.

Apple

Förnekande

Apples uttalande och text är mer än en dementi. Det är ett kategoriskt förnekande av praktiskt taget vartenda enskilt påstående i Blombergs artikel. Ingenting av det Bloomberg påstår är korrekt, skriver Apple. Ett liknande uttalande och en liknande dementi har publicerats även av Amazon.

Lämnar vi för en stund skadorna för varumärket, ryktet och det upparbetade förtroendekapital som Apple har med sina kunder, jag har skrivit om det tidigare, åt sidan så finns ytterligare en aspekt – andra mediers jakt på en bekräftelse.

Ponera att Blomberg har rätt och att det har hittats kretsar installerade på Super Micros moderkort, att de här moderkorten använts av bland andra Apple och Amazon. Ponera att saken har anmälts till myndigheterna och att det har gjorts utredningar. Det skulle i så fall inkludera rätt många olika personer på olika nivåer och det är det Bloomberg hävdar när de hänvisar till sjutton olika källor.

Problemet för Bloomberg är att ingen annan redaktion har fått tag på egna källor, efter det att uppgifterna publicerats som styrker Bloombergs uppgifter. I alla fall inte ännu.

Det i sin tur pekar mot att Bloomberg har publicerat en mycket lång, uppmärksammad text med allvarliga uppgifter som på alla avgörande punkter visat smyg vara helt felaktig. Nu ska understrykas att vi inte är där, inte ännu, men vi tycks vara på väg mot en skandal av ett helt annat slag.

Mackens Fråga: Ska Facebook delas upp?
Share This