iPhone Xs, iPhone Xs Max eller iPhone Xr – under skalet sitter snarlik hårdvara så prestandamässigt torde skillnaderna vara små men det finns skillnader så frågan är vilken modell du ska välja?

Ytterst handlar det naturligtvis om tycke och smak och det landar i dina egna krav och preferenser men det finns skillnader mellan modellerna.

Skärmen

Både tekniken i skärmen, storlek och upplösning skiljer modellerna åt.

iPhone Xr – har en LCD-skärm på 6.1-tum och med en upplösning på 1792 x 828 pixlar

iPhone Xs – har en OLED-skärm på 5.8-tum och en upplösning på 2436 x 1125 pixlar (samma som iPhone X)
iPhone Xs Max – har en OLED-skärm på 6.5-tum och en upplösning på 2688 x 1242 pixlar

Fysiskt så är iPhone Xs Max ungefär lilla stor som de tidigare Plus-modellerna, iPhone Xs har samma mått som iPhone X medan iPhone Xr landar mitt emellan de båda.

Styra ditt val

Jag skulle rekommendera att du funderar lite över vad du använder din iPhone till och låta det styra ditt val. Använder du din iPhone mycket, ofta och länge så kan en bättre skärm och högre upplösning vara att föredra.

Jag baserade mitt val på några saker:

  • fotografering
  • kommunikation
  • läsa böcker
  • se på film

Jag tar bilder och videor – mycket bilder och mycket videor och där är en större skärm med hög upplösning att föredra då det är lättare att ta biler/bilder med en lite större enhet. Mer att hålla i betyder mindre skakningar, skarpare bilder och bättre resultat. När resultatet sedan ska kollas, att det du tagit verkligen är skarpt, så är det också bättre med en lite större skärm liksom när du ska redigera bilder/videor.

Det är inget krav med en större skärm för att ta emot och svara på mail, slänga in saker i kalendern eller skicka SMS/Meddelanden men större skärm ger mer översikt och när det kommer till iPhone Xs Max så är det den enda modellen. förutom iPad där du kan  ha telefonen liggande och få de inbyggda apparna i det formatet – liggande.

Jag läser en del böcker, ofta på resor och större skärm ger en bättre läsupplevelse. Det är heller inget stenhårt krav men det har påverkat mitt val. Det gäller även att se på film något jag inte gör ofta i min iPhone men det händer.

iPhone Xr har inte heller dubbla kameror – vidvinkel och telefoto. Telefoto-funktionen saknas vilket inte gör det till en oduglig kamera, inte på långa vägar, men den har en funktion mindre.

Skillnader

Det finns även i skillnad när det gäller hur mycket vatten och hur länge som de olika modellerna tål. iPhone Xr har samma vattenskydd som iPhone X vilket betyder 30 minuter på en meters djup.

iPhone Xs och iPhone Xs Max har lite bättre skydd – 30 minuter på två meters djup.

Nu är det ju inte tänkt att du ska dyka med din iPhone men det finns alltså skillnader här. Ska du nu dyka så rekommenderas ett av de skydd som finns och som gör telefonen vattentät.

När det gäller batteritid så har alla tre modellerna bra batteritid och där är iPhone Xr faktiskt den som har bäst batteritid. Det kan förklaras av att LCD-skärmen har en mindre upplösning vilket drar mindre ström. Ska du surfa så säger Apple att du får ut 15 timmar med iPhone Xr, 13 timmar med iPhone Xs och 12 timmar med iPhone Xs Max och det kan ju vara en faktor att väga in. Du får ut minst tre timmar mer batteritid med iPhone Xr än med iPhone Xs Max.

Otympligare

Dessa krav och önskemål ska då läggas mot att en stor telefon är otympligare. Den ryms inte i byxfickan, passar inte i bilens hållare (kanske) och den är på det hela taget – helt enkelt större.

Efter att ha vägt alla dessa saker mot varandra, och det var inget helt enkelt val, så valde jag en iPhone Xs Max, 256 GB. Den mindre på 64 GB blir för liten för att jag ska kunna ha med mig allt, ta alla de bilder som jag tar och för att alla videor ska rymmas. 512 GB däremot lär jag knappast behöva inom överskådlig framtid.

Dina val

Använder du i huvudsak din iPhone för att ta lite bilder, svara på mail,. skicka meddelanden, surfa runt i sociala medier så skulle jag överväga att invänta iPhone Xr. Det är en lagom stor telefon med ett lite lägre pris.

Vill du ha en telefon med en bättre skärm och en bättre kamera så fundera på iPhone Xs.

Använder du din iPhone ungefär som jag så är valet enkelt – den stora iPhone Xs Max.

Mackens Fråga: Vad har du för hörlurar?
Share This