Horoskop, MyAstro – Daily Horoscope, för 165 kronor i veckan med bara tre dagars gratis- och testtid är bara ytterligare ett exempel på utvecklare som försöker lura på användare dyra prenumerationer. En bildredigeringsapp som kostar tusentals kronor per år är ett annat exempel.

Apple har på senare tid uppmanat utvecklare att gå över på en prenumerationsmodell för att öka sina intäkter och för att täcka fortsatt utveckling. Priserna i App Store är generellt, som alla vet, ganska låga. Det har också lett till att en del utvecklare tar till, om inte ohederliga så i vart fall, tveksamma metoder för att försöka att lura på användare mycket dyra abonnemang, genomgående med mycket korta testperioder. Tre dagar är den kortaste testperioden som tillåts av Apple och det är efter en sådan kort period som du kan debiteras hundratals kronor per vecka.

Försåtlig information

Informationen som lämnas är också luddig och försåtligt formulerad. Ett tidigare exempel var Photo Photo Confetti som var en gratisapp som erbjöd ett extra filterpaket. I samma stund som du svarade ja på att ladda ned detta tillägg så accepterade du också en prenumeration som kostade 529 kronor i veckan. Idag finns inte Photo Confetti kvar i App Store men det finns efterföljare som använder snarlika metoder för dyra abonnemang.

I fallet med MyAstro – Daily Horoscope så har appen genomgående fått låga betyg och utvecklaren svarar med samma kopierade och inklistrade svar.

Användarens ansvar

Det finns naturligtvis en balans här – användarens ansvar kontra utvecklarens men en app som lockar med ett tillägg som leder till en prenumeration eller en app som med mycket korta testtider hoppas påa tt användare ska glömma att avboka och bli debiterade faller nog trots allt utanför det som kan anses vara moraliskt och etiskt okej.

Mackens Fråga: Har du en spelkonsol?
Share This