Donald Trump utmanas nu av en av de riktigt blytunga journalisterna som kommer med en rad avslöjanden om Trumps Vita Hus i sin nya bok. Bob Woodward visar hur illa Trump-administrationen fungerar och hur Vita Husets medarbetare hela tiden försöker att parera en lynnig, paranoid president.

Trump kommer garanterat att försöka att vifta bort boken “Fear: Trump in the White House” och han kommer att angripa Bob Woordward på alla se sätt som han brukar göra. Trumps problem här är att Bob Woodward nu inte är vilken dussinjournalist som helst. Det är den journalist som avslöjade Richard Nixon, tillsammans med Carl Bernstein, och vars artiklar ledde fram till Watergate-skandalen och som ledde fram till att Nixon tvingades att avgå.

Telefonsamtal

Washington Post har nu lagt ut och publicerat ett längre telefonsamtal mellan Woodward och Trump där Bob Woodward frågar varför Trump inte velat prata med honom om boken. Det är ett närmast absurt samtal där Trump oavbrutet berättar vilken förträfflig president han är. Han rabblar samma mantra om arbetslöshetssiffror, ekonomin, hur många företag som flyttar hem och hur bra det går för USA samtidigt som Bob Woodward försöker förklara för Trump hur han under månader försökt nå fram till honom för en intervju.

Inledningsvis förnekar Trump att han hört talas om boken och han förnekar att någon pratat med honom ända tills Woodward berättar att han pratat med flera av Trumps närmaste medarbetare, ett stort antal senatorer och ledare inom det republikanska partiet. Först då, och på en direkt fråga så medger Trump att han hört boken nämnas.

Woodward ringer till Trump för att förklara att boken nu publiceras utan att Trump själv beretts tillfälle att uttala sig, intervjuas och svara på frågor. Donald Trump lyssnar knappt utan fortsätter att berätta att han är USAs bäste president någonsin.

Boken

Boken kommer snabbt förvandlas till politisk sprängstoff. Det Bob Woodward avslöjar är en administration i sönderfall. Trumps medarbetare plockar undan dokument för att Trump inte ska se dem och fatta usla beslut. Rådgivare pratar bakom ryggen på presidenten och försvarsministern Jim Mattis har liknat Trump vid ett 5-6 årigt barn. Stabschefen John F.Kelly har tappat tålamodet helt och kallat landets president för en idiot och tillagt att det är det värsta jobb han någonsin har haft. Det är en administrativ statskupp där en president undanhålls information och dokument för att medarbetare försöker förhindra honom från att fatta överilade beslut.

Medarbetarna har att hantera en president som kastar sig över twitter tidiga mornar och på söndagseftermiddagarna från sitt sovrum som internt döpts om till ”the devil’s workshop”. Vita Huset ska också hantera en president som hånar och som är oförskämd mot snart sagt alla sina medarbetare, senatorer och medlemmar av administrationen. Hans nycker och infall måste också hanteras.

After Syrian leader Bashar al-Assad launched a chemical attack on civilians in April 2017, Trump called Mattis and said he wanted to assassinate the dictator. “Let’s fucking kill him! Let’s go in. Let’s kill the fucking lot of them,” Trump said, according to Woodward.

Mattis told the president that he would get right on it. But after hanging up the phone, he told a senior aide: “We’re not going to do any of that. We’re going to be much more measured.” The national security team developed options for the more conventional airstrike that Trump ultimately ordered.

Washington Post

Det är på alla sätt en skrämmande och oroande bild av ett ämbete i förfall och en administration som inte fungerar på grund av en folkvald president som lever helt i sin egen värld. Det är en mindre skara av Vita Husets innersta krets som nu gör sitt bästa att hantera en president vars ilska kan lamslå hela ”West Wing” i dagar.

Fake News

Bob Woodward har nästan uteslutande används förstahandskällor, han har pratat med ett mycket stort antal människor i och utanför Vita Huset. Boken,Fear: Trump in the White House” ,bygger på de fakta Woordward har fått fram under en mängd djupintervjuer. Den är skriven av en prisbelönt journalist som är känd för sitt metodiska, noggranna arbete och den innehåller en rad avslöjanden om en allt annat än normalt fungerande administration.

Share This