Våra smarta mobiler, vår iPhone, är en mer än bara en telefon som du ringer med. Den innehåller praktiskt taget allt och mycket av informationen kan vara värdefull för obehöriga. Så här skyddar du din iPhone.

Använd ett lösenord istället för siffror

De flesta av oss använder fyra siffror, en pinkod, för att låsa vår iPhone. Det i kombination med Touch ID eller Face ID får räcka som skydd men en fyrsiffrig kod knäcks på mindre än några timmar med de program och  med de utrustningar som finns på marknaden idag. Sex siffror är lite bättre men kan knäckas på någon dag eller två. Ett långt, krångligt och svår-gissat lösenord är den bästa lösningen.

Slå på tvåfaktor-inloggning

Tvåfaktor-inloggning innebär att det krävs något mer, förutom namn och lösenord för att logga in. Ofta en kod som skickas via ett SMS/Meddelande eller en kod som genereras upp med ett program eller en app. Slå på och aktivera tvåfaktor-inloggning överallt där du kan göra det – Facebook, Twitter, Apple ID och så vidare.

Gör säkerhetskopior

Huvudregeln säger att du ska ha mints tre kopior på alla viktig information – en som du har i din telefon, en kopia som görs automatisk exempelvis via iCloud och så en tredje kopia som helst ska ligga utanför hemmet och kontoret. När det gäller din iPhone så rekommenderas att du använder iCloud och slår på automatiska kopieringar.

Vill du komplettera så gör kopior med iTunes och låt din dator kopieras via Time Machine.

Hitta min iPhone

Slå på tjänsten så kan du spåra din iPhone om den kommer på  avvägar. Du kan låsa den och till och med radera den om det krävs – fjärrstyrt.

Generella regler

Sedan är det de lite mer generella reglerna som gäller – håll reda på din iPhone, skydda den med ett omslag/skydd och när du skapar konton för att logga in på olika tjänster så rekommenderas en lösenordshanterare, 1Password, så att du kan välja bra, svårknäckta lösenord.

Fyrabarns-far, farfar, morfar och egen företagare i Skellefteå med kliande fingrar. Skriver om fotografering, sport, dataprylar, politik, nöje, musik och film. Jobbar vid sidan av den här bloggen med det egna företaget Winterkvist.com. Familjen består av hustru, fyra barn (utflugna) och tre barnbarn. Jag har hållit på med datorer sedan tidigt 1980-tal och drev Artic BBS innan Internet knappt existerade. Efter BBS-tiden har det blivit hemsidor, design, digitala medier och trycksaker. Under tiden som journalist jobbade jag med Mac men privat har det varit Windows som har gällt fram till vintern 2007. Då var det dags att byta och då bytte vi, företaget, helt produktionsplattform till Mac OS X. På den vägen är det ...

Mackens Fråga: Blir det en ny Apple-pryl nu?
Share This