Fans och musikälskare som vill se till att just deras älsklingsband och favoritartist ska toppa listorna har hittat ett nytt sätt att fuska – en mängd öppnade strömmar via mass-skapade konton.

Flera av de större topplisorna tar hänsyn till antal lyssningar via strömmad musik vilket lett till ett fusk med antalet öppande strömmar. Amerikanska Billboard är förmodligen den viktigaste topplistan av alla och här har fans tagit saken i egna händer och startat massor av nya konton, bytta konton med varandra och satt i system att öppna och starta lyssningar för att skjuta favoriter uppåt på topplistorna.

The Billboard charts have long been the gold standard by which musicians measure their success, but as recent tantrums by the likes of Nicki Minaj have highlighted, the rising influence of streaming services is upending that model — and giving die-hard fans a way to manipulate the data.

A recent release by the Korean pop group BTS prompted its superfandom, millions strong across the globe, to do just that by launching a sophisticated campaign to make sure the boy band reached No. 1.

BuzzNews

Kampanjer

Kampanjerna samordnas via Facebook och Twitter och det finns exempel på hur konton byts och skickas vidare. Konton som sedan öppnar sp många strömmar som det bara är möjligt för att pumpa upp statistiken.

Fyrabarns-far, farfar, morfar och egen företagare i Skellefteå med kliande fingrar. Skriver om fotografering, sport, dataprylar, politik, nöje, musik och film. Jobbar vid sidan av den här bloggen med det egna företaget Winterkvist.com. Familjen består av hustru, fyra barn (utflugna) och tre barnbarn. Jag har hållit på med datorer sedan tidigt 1980-tal och drev Artic BBS innan Internet knappt existerade. Efter BBS-tiden har det blivit hemsidor, design, digitala medier och trycksaker. Under tiden som journalist jobbade jag med Mac men privat har det varit Windows som har gällt fram till vintern 2007. Då var det dags att byta och då bytte vi, företaget, helt produktionsplattform till Mac OS X. På den vägen är det ...

Mackens Fråga: Blir det en ny Apple-pryl nu?
Share This