Det var ett tag sedan frågelådan öppnades och Macken X svarade på frågor men nu är det dags – Macken X svarar på läsarnas frågor.

Har du skal till din iPhone X?

Ja, jag har ett skyddande omslag till min iPhone X och jag har även Apple Care för min telefon. Det är en dyr telefon och skulle jag tappa den i backen så finns risken att det kan kosta upp till 7000 kronor att laga den.

Vilken klocka har du?

Jag hoppade över den senaste modellen då jag tyckte att den gav lite för lite, skillnaden var för liten så jag har en generation 2.

Hur gör du backup?

Jag har en Time Capsule hemma och en Time Capsule på kontoret (server) och säkerhetskopior görs automatisk av min MacBook Pro och min iMac. Min iPhone och min iPad backas upp till iCloud. Sedan lägger jag min bilder och en del annat i vårt eget moln. Allt sköts automatiskt så att jag vet att säkerhetskopieringen verkligen görs.

Är du uppkopplad jämt?

Jag är uppkopplad till vissa övervakningssystem som håller koll på våra servrar och tjänster dygnet runt men jag sitter inte vid en dator eller en telefon jämt – även om jag säkerligen är uppkopplad mer tid och längre tid än de flesta. Min dator, min iPad, klocka och iPhone däremot tystnar 19.00 varje dag. Efter den tiden kommer bara nära och känna igenom via mail, meddelanden och telefonsamtal.

Använder du andra tjänster än Apples?

Jodå, det gör jag. Vi har en egen molntjänst och jag använder också en del andra tjänster och funktioner kopplade till bland annat den här bloggen men generellt så lutar jag mig mot Apples infrastruktur, iCloud, Apple Music och så vidare.

Är alla dina prylar sammankopplade?

Mer eller mindre. Jag synkar via iCloud och jag använder synkningen av dokument och skrivbord mellan mina datorer.

Varför är du så emot Google?

Jag är inte förtjust i företag där jag är produkten, sliten klyscha jag vet. Nu handlar det inte bara om Google utan det innefattar Facebook, Twitter och en del andra företag och tjänster också. Jag vill inte bli kartlagd helt enkelt.

Kör du Windows?

Nej.

Ingen Android-produkt?

Jo, en tv från Sony

Vad är lämplig lagringskapacitet i en iPhone?

Allt hänger på hur mycket bilder du tar. 128 GB borde nog räcka för de flesta.

Detsamma som ovan men i en dator?

Ta detta för rekommendationer, inga regler men 256 GB borde vara tillräckligt för de allra flesta. När det gälle datorerna så måste du tänka framåt både vad gäller minne och hårddisk. Köp för stort när du köper eftersom du int e kan uppdatera i efterhand.

Skal/skydd till datorn?

Smaksak men jag har det. jag gillar inte de skarpa kanterna och har ett svart läderfodral på min MacBook Pro.

Vad gör du/ni med alla gamla prylar?

iPhone hyr vi så de lämnas tillbaka när vi hämtar ut nya telefoner. Datorerna köps direkt eller leasas. Några gamla datorer har vi städat ur och gjort iordning och sedan skänkt till ensamkommande flyktingar så att de kan hålla kontakten med anhöriga i hemlandet. Några har vi sålt.

Hur många prylar har du egentligen?

För många säger Kärleken. Jag hävdar bestämt att det alltid finns plats för en pryl till.

Har det alltid varit Apple och Mac?

Inte alltid. Jag körde Windows i många år.

Kan du tänka dig att gå tillbaka?

Nej.

 

Share This