Nya Apple Watch har en större skärm, ny, snabb hårdvara under skalet och den finns även i en modell som kan koppla upp sig direkt mot nätet. Det senare kräver stöd för eSIM och det är operatören Tre ensamma om i skrivande stund. Macken har fluktat in nya Apple Watch 4.

Jag har haft en Apple Watch på handleden ända sedan klockan lanserades. Faktum är att den första modellen dröjde så länge så att jag beställde min via Irland, ett tag innan klockan dök upp i Sverige. Klockan är en förlängning av din iPhone och jag använder den som, ett extrafilter – bara riktigt viktiga notiser och meddelanden släpps igenom till klockan.

Färger

Du har två olika material att välja mellan – stål eller aluminium och i färgerna silver, guld och svart. Det finns två storlekar, 40 och 44 mm och det är en nyhet – större skärm. Den tidigare modellen fanns i 38 och 42 mm. Förutom material och färger så finns en lång rad olika armband att välja mellan vilket gör att priset varierar från 4 795 kronor till 9 195 kronor. Du har sammanlagt 18 olika versioner att välja mellan.

Jag valde en klocka i aluminium, utan nätstöd, då jag har ett HaleBop-abonnemang där moderbolaget Telia fortfarande inte vill berätta om och när de kommer att ha stöd för eSIM. Nu är det inte säkert att jag hade valt klockan med direktstöd för telefonnätet i alla fall. Den kostar lite mer och sedan tillkommer en månatlig avgift för ett ytterligare abonnemang. Mot bakgrund av att jag nu haft tre klockor och fortfarande inte känt ett behov av att klockan ska kunna koppla upp sig själv, direkt mot nätet så, hade det nog fått vara den här gången också.

Skärmen

Har du en av de tidigare modellen så ser du skillnaden i design direkt. Apple Watch 4 har en synbart större skärm där bilden går ända ut i kanterna. Det är också en skärm som ger en mer distinkt, skarp bild som gör att det är lättare att läsa och Apple har därför lanserat flera nya urtavlor som rymmer lite mer information än tidigare.

Fortfarande så saknas möjligheten att bygga dina egna urtavlor vilket är synd för det finns bra urtavlor som jag skulle kunna tänka mig att använda om jag bara fick möjlighet att justera dem lite. En del av chromograph-versionerna saknar siffror exempelvis. Ska du se vad klockan är så är det måhända snyggt utan siffror men det är inte särskilt lättläst eller praktiskt.

Nödvändig?

Måste du då ha en Apple Watch?

Naturligtvis inte men för mig som lever dagligen i Apples skyddade trädgård så är det praktiskt. Jag behöver inte ha med mig iPhone XS Max hela tiden. Mail, påminnelser och meddelanden – som är viktiga – visas i klockan. Under möten så kan jag helt tysta min iPhone och låta klockan bli en länk mot omvärlden utan att det är störande.

Du blir inte lika beroende av din iPhone för att beskriva det kortfattat.

Vilken modell du följer är en smaksak. För egen del har jag alltid valt den billigare aluminum-modellen och jag föredrar Apples sportarmband framför armband i metall eller läder. Jag byter också armband, frekvent. Spelar Skellefteå AIK kombinerar jag svart och gult och spelar New York Islanders så kan det bli orange och blått. Jag har armband i de flesta färgerna och köper även billigare armband via Wish och andra handelssajter. Modellen i stål är tyngre, har en högblank yta medan aluminiummodellen har lite mer matta färger.

Snabbare

Den nya modellen är naturligtvis snabbare föregångarna med ännu mer fokus på träning. Mätningarna av dina fysiska aktiviteter kombineras ihop med koll av din hjärtfrekvens, skydd om du skulle ramla och nödsamtal till SOS Alarmering.

En annan nyhet är en Walkie Talkie-funktion där du kan skicka meddelanden till någon som också har en Apple Watch.

Frågan är du hur mycket bättre nya Apple Watch 4 är i en jämförelse med föregångarna?

Jag gick från en series 2 så för mig är lyftet högst påtagligt. Större skärm, snabbare och lite smartare funktioner. En bra klocka har blivit ännu lite  bättre. Klockan är inte oumbärlig men jag har ändå svårt att tänka mig en tillvaro utan min Apple Watch.

Mackens Fråga: Vad har du för hörlurar?
Share This