Jag har i det närmaste slutat att skriva som Donald Trump. Orden har tagit slut och jag vet inte längre hur jag ska formulera mitt djupa förakt för en person som innehar ett av världens viktigaste ämbeten och förminskar det till en lekstuga med honom själv i centrum.

Det går inte en dag utan uppenbara lögner, våldsamma överdrifter och en uppvisning i en häpnadsväckande brist på kunskap. Jag begär nu inte att Donald Trump ska vara expert på ekonomi, diplomati, matematik, internationella affärer och alla de områden som han måste kunna behärska, någorlunda. Det är det du har rådgivare till. I uppdraget som president, eller statsminister, eller departementschef, eller chef överhuvudtaget ingår att du samlar den kunskap du behöver omkring dig.

Lögnare

Donald Trump har rådgivare, som han inte lyssnar på. Han har medarbetare omkring sig som ljuger och som förvarar hans vanvettiga påståenden. Trump har en stab av lögnare runt sig som är så ovärdigt demokratin och det ämbete som han innehar. Bob Woodwards bok avslöjar en administrativ statskupp där Trump undanhålls dokument och där hans medarbetare försöker se till att landets president inte begår vilka dumheter som helst och fattar beslut som kan komma att skada USA och resten av världen.

När USAs samlade underrättelsetjänster lämnar över dokument som visar att Ryssland ligger bakom en lång rad försök att påverka det amerikanska valsystemet och valet av president så har Trump valet att lita på CIA, NSA, FBI och deras slutsatser. Han kan, som landets president, ställa sig bakom amerikanska underrättelseorganisationer som utrett attacker, försök till intrång och försök till påverkan men det gör han inte. Han ställer sig på ett podium i Helsingfors med Vladimir Putin bredvid sig och säger att han inte tror på sina egna underrättelseorganisationer. Han väljer att tro på den man som står bredvid honom, den ryske före detta KGB-officeren Putin.

Ledsen

Jag är också illa berörd på ett personligt plan i det att jag verkligen älskar USA. Inte utan förbehåll och inte utan invändningar, långt ifrån men jag älskar en rad klassiska amerikanska idrottslag, amerikanska musik och jag älskar amerikanska bilar. Jag älskar den amerikanska attityden där praktiskt taget alla deras idrottare åker till tävlingar för att vinna, inte för att delta eller göra bra ifrån sig. De ska vinna. Jag älskar det amerikanska samhället som fram till det att Trump tog över och började att rasera det var en mångkulturell smältdegel. Det är ingen romantiserad bild av ett samhälle där alla kan lyckas och där alla får en chans. Det finns amerikaner som framhåller den bilden och som verkligen tror på den. Jag har själv problem med den bilden därför att ett land som internerar fler av sina egna medborgare än något annat västland och som försvarar rätten att bära vapen trots en lång rad mord och skjutningar i grunden inte mår särskilt bra men USA är mångfacetterat och det är ett land med många ansikten.

Beundrar

Jag beundrar amerikanska journalister och författare som Bob Woordward och Carl Bernstein. Jag har en djup respekt för New York Times, Boston Globe och Washington Post. Det är journalistiska tungviktare som idag är viktiga sannings-fyrar i ett land där det till och med har lanserats alternativa fakta.

När det gäller Donald Trump så finns ingenting av det. Han är inte fascinerande på ett mångfacetterat sätt. Han har inga kunskaper, inga förmågor eller djupare insikter som det finns några helst skäl att titta närmare på. Trump är en åldrande, vit, privilegierad man som omgivit sig med ja-sägare hela sitt vuxna liv, ända sedan han fick ett miljonlån av sin far för att starta sina första företag. Han bär tydliga narcissistiska drag, uttrycker sig som en mellanstadiet-elev och har oroande kunskapsluckor. När en kvinna vittnar under ed om sexuella övergrepp så tar han omedelbart sin kandidats sida, sveper undan vittnesmålet med att övergreppen begicks för 36 år sedan och offer som inte träder fram direkt och gör en polisanmälan ska vi inte ta på allvar. Han spottar på ett mycket stort antal undersökningar och vetenskapliga rapporter som förklarar varför det är så för det är så Trump fungerar. Han bryr sig inte om forskning, vetenskap eller fakta.

Förnekare

Donald Trump är en faktaförnekare som fått sina anhängare att tro på att det faktiskt finns alternativa fakta. De tror att i en källare i Washington, under en pizzeria så finns en hemligt pedofilsällskap som leds av Hillary och Bill Clinton och Joe Biden. Trump har fått sina anhängare att tro att morden på amerikanska skolelever är iscensatta av delar av den amerikanska administrationen som vill ta ifrån amerikaner deras vapen.

Jag har inga ord kvar för att beskriva Trump eller hans mest fanatiska anhängare. Det är djupt tragiskt att det amerikanska folket valt en galning till posten som president och jag tror verkligen att Trump på mer män ett sätt faktiskt är spritt språngande galen. Kanske inte i ett medicinskt, psykologiskt sätt men i det sätt för hur han tänker, den världsbild han har och inte minst den på alla plan helt felaktiga självbild som han har. Trump tror på fullt allvar att han är ett geni när hans uttalanden och hans agerande faktiskt snarare bevisar raka motsatsen. Jag tror också att Trump är oerhört korkad. Egoistiska personer med en skev bild av verkligheten och sig själva blir nämligen det.

Varför ska du lyssna på andra när du vet att du har rätt?

Demokraterna

Därför har mitt djupa intresse för amerikansk politik skiftat och numera följer jag det demokratiska partiet mer noggrant än tidigare. Det Trump gör och säger är ointressant. Han låter som han alltid har låtit och han komme inte med någon ny kunskap, några nya insikter eller något som skulle kunna föra diskussionen framåt. När han fått lite för mycket kritik så skickar hans medarbetare ut honom på ännu ett ointressant valmöte där han kör sin taskiga standup som går ut på att förolämpa alla som inte tycker som Trump.

Demokraterna är därför betydligt mera intressanta att följa och läsa om. Det är ett parti som fortfarande har svårt att ta in att deras kandidat besegrades av en en orange clown. De har svårt att greppa insikten i att de faktiskt missade hela den rörelse som Trump satte igång trots alla varningstecken. Själv trodde jag inte på att Trump skulle vinna helt enkelt därför att blotta tanken var så outhärdlig. Jag satte också, skulle det visa sig, alldeles får stor tilltro till de amerikanska väljarna och till det amerikanska valsystemet. Jag trodde för mycket på den amerikanska demokratin helt enkelt.

I det perspektivet så handlar allt nu om mellanårsvalet till senaten och kongressen och om huruvida Demokraterna ska lyckas att få folk till valurnorna. I valet mellan Trump och Clinton röstade bara 53 procent av de röstberättigade. Analyser visar att det i stor omfattning var desillusionerade demokratiska väljare som stannade hemma. Den delen missade alla demokratiska strateger och analytiker – den djupa misstron mot det politiska etablissemanget och Washington. Något som Trump skickligt utnyttjade.

Val

Demokraterna kan ta tillbaka senaten, den lagstiftande församlingen, och kongressen, den verkställande församlingen men det är inte säkert. Trump har fortfarande ett stort inflytande och han är en av de mest populära presidenterna, inom republikanerna, i partiets historia. Hans stöd kan innebära skillnaden mellan seger och förlust i en rad delstater.

Demokraterna måste göra det de alltid har vunnit val på, engagera de svarta, latinamerikanerna, minoriteterna, fackföreningarna och skapa en rörelse mot Trump och republikanerna. Demokraterna måste undvika blindskär som när det framkom att det demokratiska partiet gjorde sitt bästa för att manövrera ut Bernie Sanders till förmån för Hillary Clinton. Enbart det avslöjandet kan ha kostat demokraterna presidentposten.

Tilltro

Jag sätter min tilltro till det demokratiska partiet och till en tyst statstjänsteman och republikan som stenhårt tror på att upprätthålla lagen och dess innebörd. En lång grånad herre som tjänat sitt land både som stridande soldat och som chef över FBI. Robert Mueller som envetet driver sin utredning framåt, som utan stora ord, inga ord alls faktiskt, har lämnat in åtal mot dussintalet ryska KGB-officerare, flera företag och en lång rad privatpersoner. En utredning som resulterat i att flera av Trumps närmaste medarbetare plockats in till förhör och som erkänt lögner, bedrägerier, skattebrott och undanhållande av bevis.

Robert Mueller är republikan av den gamla sorten. Den sort som tror på individen, att staten ska hålla sig borta från enskildas liv och som tror på konstitutionen, landets lagar och som till skillnad från Donald Trump kan och har läst dem.

Det är därför Trump vill stoppa Mueller. Han är livrädd för vad Robert Mueller ska hitta.

Trump själv däremot är ointressant. Han är lätt avläst, upprepar sig oavbrutet och har ett mantra som går ut på hur mycket han har uppnått som president. Det blir så löjeväckande att den amerikanske presidenten skrattades ut under sitt tal inför FN.

Världen skrattar åt den amerikanske presidenten och därför har orden tagit slut.

Mackens Fråga: Ska Facebook delas upp?
Share This