Jag älskar USA, kulturen, människorna, maten, sporterna och den smältdegel som den unga demokratin har blivit och har varit. Jag har haft en stor respekt för presidentämbetet och även om jag inte sympatiserar med familjen Bush eller höll med Ronald Reagan så upprätthålls alltid en respekt för uppdraget att leda landet USA.

När Bill Clinton drogs in i en otrohets-skandal så drogs hela ämbetet i smutsen. Bill Clinton ljög, vände och vred på sanningen och försökte slingra sig undan på ett ovärdigt sätt. Ovärdigt mot demokratin och invändigt mot det ämbete som han valts till. Det utvecklade till en smutsig, utdragen och på alla sätt snaskig historia.

Respekt

Familjen Bush har innehaft ämbetet i två generationer, far och son, och även om de som sagt ligger långt ifrån mina egna åsikter politiskt så har det hela tiden handlat om politik. Sättet att leda landet har alltid handlat om klass, respekt och om en omsorg för Vita Huset och presidentämbetet. En lång rad presidenter, bakåt i tiden, har också förstått att de är hela landets president. De har försökt agera och fungera som en sammanhållande kraft. Det senare har varit viktigt de gånger då landets har drabbats av kriser, exempelvis efter 9/11 eller efter kallade skolskjutningar som drabbat USA.

Allt det förändrats med Donald Trump. Nu har Vita Husets förvandlats till en hemvist för förolämpningar, småsinthet och aggressiva påhopp. Vita Huset är centrum för upprepade attacker på politiska meningsmotståndare, medier och Donald Trump har en agenda för att splittra, polarisera och isolera USA från omvärlden. En lång rad uttalanden av den amerikanske presidenten gör också att det finns goda skäl till att anta att han faktiskt inte förstår vare sig handelspolitik, handelsbalans eller internationell ekonomi. Hans tro på att USA kan vinna ett handelskrig är bara ett exet,pel på där Trump inte lyssnat på sina rådgivare och inte vill inse att det i dagens globala ekonomi inte finns några vinnare i ett handelskrig.

Hans agerande visar tydligt att Trump inte heller förstår den konstitution som han svurit en ed på att försvara. Hans upprepade attacker på domstolar, departement och försök att påverka pågående brottsutredningar visa på en närmast förbluffande brist på insikt och förståelse hur det amerikanska samhället är uppdelat och vilken roll han själv antas spela. Presidenten må vara landets mäktigaste men med denna makt medföljer också ett stort ansvar. Ett ansvar att låta utredningar ha sin gång, att inte lägga sig i domstolarnas arbete eller kräva att departement agerar efter Trumps nycker och infall.

Twittrar

Donald Trump sitter ensam i sitt sovrum och twittrar på nätterna och det först hans medarbetare gör varje morgon är att se hur de kan mildra, släta över och ta hand om skadorna som presidenten ställt till med på bara några timmar medan han sitter och tittar på kabel-tv.

Det är så smått, så futtigt och värdigt att det inte går att klä i, eller bedriva med ord. Världens mäktigaste person sitter och sprätter oförskämdheter omkring sig på Twitter som en omogen tonåring med ett så snävt, naivt perspektiv att det finns skäl till att ifrågasätta Trumps mentala hälsa.

Bland det mest skrämmande jag lyssnat till på länge är Bob Woodwards telefonsamtal med presidenten där Woodward försöker förklara för honom att han under två och en halv månad försökt få till en intervju med Trump med anledning av den bok Woodward nu publicerat. Trump hävdar att ingen pratat med honom vilket med facit i hand mycket väl kan vara sant. Trumps egna medarbetare törs inte låta presidenten möta journalister öga mot äga, ensam så de undanhåller information från honom. Ledande republikanska partiföreträdare är med i konspirationen som går ut på att hålla Trump isolerad så långt som det är möjligt. De enda gånger Trump släpps fram i är i de rallyn och valmöten som han aldrig upphört med trots att det är två år sedan han vann valet. Då släpps presidenten lös och i den atmosfären låter han som en skiva som hakat upp sig – medierna ljuger, vill inte berätta om vilken förträfflig president han är och hur mycket han gjort för USA.

Karbonkopia

Överhuvudtaget så är det repetitiva i det Trump säger ena kännetecken. Han upprepar sig, rabblar samma siffror, samma argument och även hans Twitterflöde har tendenser av att se ut som en karbonkopia på dagen innan. Du vet redan innan du börjar att läsa hans ändlösa haranger av påhopp vad hans flöde kommer att bestå av. Bob Woodwards bok avfärdas som lögner och påhitt. Medierna ljuger och fabricerar källor. Allt är lögner utom det Donald Trump säger. Alla är emot honom utom hans närmaste.

Det är så skruvat, vridet och sjukt att om det inte hade handlat om en supermakt, dess president och varit verklighet så hade det kunnat vara något som kokats ihop i huvudet på en av Hollywoods regissörer.

Jag fattar inte att det amerikanska folket släppte fram den här clownen.
Jag fattar inte att demokraterna lät det hända.
Jag fattar inte att republikanerna nu inte gör det som förväntas av dem – stoppar karln.

Kan det vara så illa att hoppet står till en före detta FBI-chef som driver sin utredning framåt och uppåt, stenhårt – utan läckor, utan intervjuer, utan uttalanden, utan twittrande och utan att berätta någonting förrän han är redo att göra det?

I så fall är i första hand USA mycket illa ute och det som nu kan göras är att slå tillbaka i mellanårsvalen, ta tillbaka senaten och möjligen även kongressen. Det saknas 23 röster i Kongressen och 2 röster i Senaten för demokraterna att förvandla Donald Trump till en president som måste försöka att styra med dekret och veton. Här är problemet ett demokratiskt parti som tycks mer splittrat än någonsin och vars ledning ser ut att vara allt annat än beredda på stod. En ledning som skickade fram Hillary Clinton vilket är en viktig delförklaring till varför Donald Trump valdes till president. En ledning som förlorade presidentvalet till en grälsjuk, okunnig, obildad superegoist som under hela sitt vuxna liv omgivit sig med människor som aldrig sagt emot honom.

Jag tror att jag sätter mina pengar på Robert Mueller om jag måste välja.

Share This