Idag, den 24 september släpps macOS Mojave, Apples nya version av sitt operativsystem för Mac-datorer. En version som är optimerad och som ska kunna ge nytt liv till äldre datorer och som innehåller flera större nyheter.

Apple själva håller fram det mörka laget, Dark Mode, där macOS blir mörkt, nästan svart, som en stor nyhet. Det mörka läget ska ge en arbetsyta med fokus på det du jobbar med. Omgivningen blir mörk.

Mörkt läge är en effektfull ny look som hjälper dig att fokusera på ditt arbete. Subtila färger och detaljer hamnar i rampljuset medan verktygsfält och menyer får en mer undanskymd roll

Dynamiskt skrivbord

macOS Mojave innehåller också ett dynamiskt skrivbord med bakgrunder som följer med i tiden för dagen. De ändras i takt med klockan helt enkelt och när det är mörkare ute så blir din skrivbordsbakgrund också mörkare.

Stacks/stackar är en välkommen nyhet för dig som slänger alla dina dokument bilder och foldrar direkt på skrivbordet. Nu kan du samla ihop dem i högar/stackar och få ett renare och prydligare skrivbord.

Finder/filhanteraren har fått nya funktioner, du kan söka på det som kallas metadata, alltså när den skapades, vilket program som användes mm. det finns en ny gallerivy och du har tillgång till fler funktioner för att vrida på en bild eller göra snabba redigeringar direkt i Finder.

Bild

Tar du en bild med din iPhone eller scannar in ett dokument så kan du få bilden att dyka upp direkt i din mac om du sitter och jobbar med en textfil eller liknande.

Du får också fler funktioner för skärmbilder och kan styra var de ska lagras, hur du vill använda dem och med ett kortkommando får du fram en hel meny med funktioner (Skift+Kommando+5).

FaceTime kommer med gruppsamtal med upp till 32 personer, samtidigt.

Du som styr ditt hem med HomeKit kan se fram mot att HomeKit nu kommer för din Mac. Du slipper därmed att plocka fram din iPhone för att tända och släcka dina lampor och liknade funktioner. Nu kan du styra hemmet med din Mac.

Mac App Store

Mac App Store fär nu en liknande design som App Store. Apple gör om sin butik för program till Mac, designar om, gör om och satsar på skrivna artiklar med tips och råd om program för din dator.

Apple har ingått ett löfte med sina användare om att skydda dem och deras information. I macOS Mojave kommer skydd som ska göra det svårare att spåra och kartlägga dig ute på nätet och du kommer att i detalj kunna styra vilka program i din Mac som ska kunna komma åt din information.

Släpps

Apple har inte berättat vilken tid som macOS Mojave kommer att släppas men ska vi tro på tradition och tidigare lanseringar så är runt klockan sju ikväll en god gissning.

Du laddar ned macOS Mojave direkt i din enhet, via Mac App Store.

Share This