Idag kommer EU att rösta om en lång rad ändringsförslag i det nya regelverket för digital upphovsrätt. Ändringar som tvingades fram sedan parlamentet röstat ned det första förslaget som lades fram i juni i år.

Det är främst två artiklar som hamnat i fokus – artikel 11 som kallas en länkskatt där upphovsinnehavare ska få ersättning om deras material länkas. Även artikel 13 har fått hård kritik då regeln innehåller krav på att Youtube och andra plattformar ska ha ett filter för att stoppa upphovsrättsligt skyddat material.

Sista vändan

Dagens omröstning är dock inte den sista vändan för det föreslagna nya regelverket. Går ändringarna igenom så ska det röstas om det ändrade förslaget i parlamentet en gång till.

Electronic Frontier Foundation (EFF) riktar hård kritik mot förslaget och ändringarna.

But this will not happen on its own. A tax on linking means that smaller news sites—where writers are paid to analyze and criticize the news—will be frozen out of the market. They will face legal jeopardy if they link to the news they are discussing, and they will be unable to pay expensive linking fees geared to multinational tech platforms. Publishers have little incentive to negotiate licenses with small players – particularly if those writers wish to criticize the publisher’s work.

EFF befarar att en löneskatt kommer att slå hårt, mycket hårt mot nätet, den öppna debatten och mot en hel värld av mindre nyhetssajter, bloggar och forum.

Filter fungerar inte

Article 13 kritiseras av egentligen ett enda skäl – alla erfarenheter visar att filter inte fungerar:

Will the filters work? Experience says they won’t. Defeating these filters is just not hard, because it’s not hard to trick computers. The most sophisticated image filters in the world have been deployed by Chinese internet giants in concert with the Chinese government’s censorship effort. As a recent analysis from the University of Toronto’s world-leading Citizen Lab has shown, it’s relatively straightforward to beat these filters—and they were built by the most skilled engineers on the planet, who operated with an effectively unlimited budget, and who have the backing of a state that routinely practices indefinite detention and torture for people who defy its edicts.

EFF

Stöder

För tydlighetens skull ska tilläggas att Macken X stöder EFFs arbete.

Share This