Ingemar Stenmark tröttnade en gång på frågor från medierna i en intervju och svarade ”he lönsch int att förklar för den som inte begrip”. Det lönar sig inte att försöka att förklara för den som ändå inte förstår.

Där är vi med en amerikansk president som per automatik tror att ett handelsunderskott alltid är dåligt för USA, som inte kan eller vet skillnaden mellan olika typer avd stål och som inte förstår att i ett handelskrig finns inga vinnare.

Strafftullar

Donald Trump hotar att inför ännu fler strafftullar på varor bland annat från Kina vilket betyder att amerikanska konsumenter kommer att få betala högre priset för datorer, mobiltelefoner och annat elektronik. Det betyder också att Kina kommer att svara med strafftullar på amerikanska varor precis som EU redan har gjort. Det blir ett katten-på-råttan-på-repet som kan sluta med att den nuvarande högkonjunkturen tar slut i förtid och att den amerikanska ekonomin stannar av.

Innan du läser vidare så vill jag bara förtydliga att jag vare sig är ekonom, nationalekonom eller expert på internationell handel men jag kan läsa, något som Donald Trump tycks ägna väldigt lite tid för.

Trumps svar

Apple har varnat för att flera av deras produkter kommer att bli dyrare för amerikanska konsumenter. Trump har svarat med:

I Trumps begränsade begreppsvärld så tror han på allvar att Apple kan överleva enbart genom att sälja sina produkter till amerikanska konsumenter Naturligtvis har han inte brytt sig om att läsa på hur modern elektronis produceras, tillverkas och sätts samman och han har inte en aning om hur Apple och alla de andra amerikanska teknikbolagen säljer sina varor och tjänster. De stora amerikanska teknikbolagen tjänar 50-75 procent av sina pengar utanför USA. det framgår av deras ekonomiska rapporter och du behöver inte läsa mer än sammanfattningen för att se det.

Hur förklarar du det för en person som helt enkelt inte vill förstå?

Dyrare priser

Apples produkter, liksom flera av de andra teknikbolagens produkter sätts idag samman i gigantiska fabriker, Foxconns fabriker, i Asien. Det är fabriker med hundratusentals anställda, utbildade anställda som kan sätta samman elektroniska produkter som möter Apples och andras kvalitetskrav. Det handlar om avancerade produktionslinjer, enorma logistik-problem som ska lösas där allt från komponenter till mat och anställda ska fraktas fram och tillbaka.

Donald Trump tror på fullt allvar att den produktionen snabbt och enkelt kan flyttas till USA.

Han inser inte att hans egna strafftullar straffar de amerikanska konsumenterna, inte konsumenter i Europa eller i andra delar av världen. Strafftullarna gäller varor från Kina som importeras till USA och amerikanska konsumenter. Vi i Europa och Sverige kommer inte att drabbas därför att här finns inga strafftullar.

Det krävs inte ett geni för att inse att det kan leda till att den amerikanska ekonomin stannar av därför att konsumtionen stannar av.  Det finns säkert en massa andra aspekter och problem som strafftullarna kommer att leda till som mina kunskaper inte riktigt räcker till för att förutse men om produkter i USA blir dyrare än i andra länder så begriper jag i alla så mycket att det här inte gagnar USA.

Produktionen

Trump tycks inte heller förstå att om produktion flyttas hem till USA så betyder inte det att amerikanska varor kan säljas i Kina, Asien, inom EU-området eller på den afrikanska kontinenten utan att riskera att drabbas av strafftullar. Dessutom så finns det en uppenbar risk att strafftullar även införs på elektronik-komponenter vilket resulterar i att tillverkning i USA fördyras även i det ledet.

Hur du än vrider och vänder på problemet så finns det inga vinnare och det är det Trump inte kan, inte vill eller klarar av att ta till sig.

Hur förklarar du för en idiot att den amerikanska ekonomin inte bara handlar om USA och att amerikanska företag är beroende av att kunna sälja sina varor och tjänster utanför USA?

He lönsch int att förklar för den som inte begrip

Mackens Fråga: Har du en spelkonsol?
Share This