Alternativ för Sverige och Medborgerlig Samling synes mycket och ofta i sociala medier inför valet. Trots det så floppade båda partierna och de lyckades inte samla en procent i riksdagsvalet.

AFS fick 0.16 procent av rösterna och Medborgerlig Samling skapade ihop 0.3 procent. Detsamma gäller Sverigedemokraterna som visserligen gick framåt i valet men sett till uppmärksamheten i sociala medier, där SD fick mer uppmärksamhet ensamt än övriga partier tillsammans, så ser det inte ut som att sociala medier slagit igenom fullt ut i valet. Sverigedemokraterna dominerade totalt ute på nätet och på Facebook och Twitter. Dominansen var så eftertrycklig de sista veckorna att övriga partier hade svårt att tränga igenom det sociala bruset. I flera mätningar så hade SD ensamma upptill 57 procent av alla integrationer i sociala medier, likes, tummen upp och kommentarer.

Trender

Sett till uppmärksamhet, trender, likes och debatten så skapade Vänsterpartiet, en annan vinnare i valet, inte särskilt mycket uppmärksamhet i sociala medier. Detsamma gäller Centern som inte heller syntes mycket på Twitter och Facebook men som gjorde ett bra val.

Kristdemokraterna räknades närmast ut före de lite större debatterna i etermedierna. På Twitter och Facebook syntes knappt KD men i valet gick det betydligt bättre. De tre vinnarna i valet har det gemensamt att de inte ser ut att ha vunnit tack vare sociala medier, snarare tvärtom. De har lyckats bra i valet trots en relativt låg profil ute på nätet.

Slutsatser

Sociala medier sågs som mycket viktiga förra valet, för fyra år sedan, och det finns en lång rad genomgångar av Barack Obamas kampanj på nätet både första gången och andra gången han valdes. Mycket av diskussionen har även handlat om Trumps kampanjande på Facebook och Twitter 2016 liksom en lång rad av artiklar, tv- och radioprogram om främmande länders försök att påverka val.

Sett till just de här partierna, Alternativ för Sverige och Medborgerlig Samling, så har sociala medier inte lett till några framgångar.

Fyrabarns-far, farfar, morfar och egen företagare i Skellefteå med kliande fingrar. Skriver om fotografering, sport, dataprylar, politik, nöje, musik och film. Jobbar vid sidan av den här bloggen med det egna företaget Winterkvist.com. Familjen består av hustru, fyra barn (utflugna) och tre barnbarn. Jag har hållit på med datorer sedan tidigt 1980-tal och drev Artic BBS innan Internet knappt existerade. Efter BBS-tiden har det blivit hemsidor, design, digitala medier och trycksaker. Under tiden som journalist jobbade jag med Mac men privat har det varit Windows som har gällt fram till vintern 2007. Då var det dags att byta och då bytte vi, företaget, helt produktionsplattform till Mac OS X. På den vägen är det ...

Mackens Fråga: Blir det en ny Apple-pryl nu?
Share This