Hockey den här tiden på året då säsongen precis har startat på allavar handlar om kvitton. Du vill veta var ditt kan står, om försvaret håller och som offensiven kan utmana. Skellefteå AIKs bortaseger med 2-1 på övertid var precis det kvitto som vi önskade oss.

Det finns alltid frågetecken inför en säsong, under träningsmatcherna och när säsongen startar. Du vill veta om laget räcker till, om det blivit bättre eller sämre och om nya spelare kan tillföra något. Träningsmatcher kan alltid bortförklaras med “vi är nedtränade” och det är en ursäkt som spelare sällan eller aldrig drar fram men fansen använder den frekvent om ditt kan förlorat.

Kvitto

Skellefteå AIK är fortfarande obesegrade efter ide två inledande matcherna i SHL. Det är naturligtvis alldeles för tidigt att dra några växlar på hur säsongen kommer att gestalta sig men en klar seger mot Rögle och en övertids borta mot Färjestad är långt mycket bättre än två raka förluster.

Första perioden mot Rögle gav vissa farhågor om ett försvar och en backbesättning som inte riktigt hade hittat rätt. De två följande perioderna såg annorlunda ut och Skellefteås försvar löste sina uppgifter betydligt bättre. Framåt är Skellefteå, eller AIK som de heter häruppe, ett hot för vilket kan som helst. Årets upplaga är jämnare, bättre balanserat och allt står och faller inte med firma Lindström/Möller. Segern med 5-1 mot skånelaget var måhända lite större än hur matchen såg ut men likafullt det var en dag på jobbet och det var en match mot ett lag som Skellefteå ska vinna mot, allra helst på hemmaplan.

Annan match

Färjestad är en helt annan match mot ett helt annat lag som många tippar ska kunna utmana om SM-segern senare i vår, nästa år. Färjestad är på det sättre ett bättre kvitto än Rögle (sorry Ängelholm), bättre om du vinner eller åtminstone gör en riktigt bra match. Skellefteå AIK levererade på den punkten ett närmast felfritt kvitto i och med en seger på övertid med 2-1. Detta efter att ha varit det lite bättre laget i de två sista perioderna.

AIK gav också ett viktigt kvitto på målvaktsidan. Mantas Armalis släppte bara en puck förbi sig och det efter slarv av uteförsvaret framför målet. Han har fått en svår start i de matcher han har startat med få skott, skymda skott och puckar som studsat på spelare.

Växlar

Går det, och ska du dra några växlar bar a efter två matcher?

Naturligtvis inte men två segrar innebär att laget kan fokusera på att finputsa på detaljer som måste rättas till. Laget blir inte ifrågasatt och det i sin tur innebär det att medierna inte jagar svar på samma sätt.

Skellefteå AIK har levererat ett viktigt kvitto inför fortsättningen.

Mackens Fråga: Ska Facebook delas upp?
Share This