iOS 12 är I första hand en optimerad version vilket betyder att du kommer att upptäcka att din iPhone och iPad fått nytt liv – det är en version där allt går snabbare för att uttrycka det kortfattat. iOS 12 är också en version med en hel del nyheter.

Appar kommer att laddas upp till två gånger snabbare, svepande rörelser upp till 70 procent snabbare och tangentbordet visas 50 procent snabbare, lovar Apple själva. Mina egna tester på en iPad Pro 12.9-tum visar att detta inte bara är siffror – du ser och upplever att din enhet faktiskt har fått ny fart. Nu är detta subjektivt naturligtvis men du lär märka att iOS 12 är en snabbare, rappare och vassare version än iOS 11.

Nyheter

Apple har lagt ned mycket tid på att mäta saker, hjälpa dig att hålla reda på saker det i vardagen. Ska du ställa in ett larm för att komma upp på morgonen så finns nu en ny funktion där du kan ställa in hur mycket du vill sova vilket gör att du får en liten påminnelse när det är dags att gå och lägga sig och mär det är dags att kliva upp. Funktionen har funnits redan tidigare men nu hålls den fram, är delvis omdesignad och det är standardval för larm.

Skärmtid mäts också och det är samma här – din enhet kommer att påminna dig om att du håller på att gör slut på din uppsatta skärmtid och funktionen är avsedd för barn och unga i första hand men den kan säkert fungera som en påminnelse för de som vet med sig att de ibland är lite för bundna vid sin iPad eller iPhone.

Notiser

En stor och säkert välkommen nyhet är den nya hanteringen av notiser. i iOS 12 så grupperas och hålls de samman så att du snabbt kan se fler notiser från en och samma app eller tjänst. Du kan snabbare och enklare läsa och slå av notiser vilket gör att det som tidigare kan ha upplevts som ett störningsmoment nu blir betydligt mera lätthanterligt.

Du kan hantera notiser direkt från låsskärmen och slå av notiser eller skicka dem vidare till notiscenter där du kan läsa dem ingen, senare om du vill. Siri är även kopplad till dina notiser och kommer, över tid, att lära sig hur du läser och använder notiser. Siri kommer att lära sug hur du brukar göra och hantera dina notiser.

Vill du inte bli störd så är Do Not Disturb, DND, lättare att använda. Du kan slå på DND tillfälligt, då du är på bio, teater eller sitter i ett möte. Samtal och meddelanden besvarar då automatiskt. Det finns även geografisk funktion – du kan aktivera DND medan du är på en viss plats, när du lämnar så aktiveras meddelanden, samtal och notiser igen.

Bilder

Dina bilder, foton och videor, blir lättare att dela. Du kan skicka iväg alla foton från ett visst tillfälle om du vill och om mottagaren har bilder från samma event så kommer hen att uppmanas att dela sina bilder med dig. Bilder kommer även att identifiera de personer som är med på bilderna vilket gör det ännu lättare att dela bilder med alla som var med.

Sökfunktionen i Bilder har också förbättrats. Söker du efter en bild eller en bild tagen vid ett visst tillfälle så kommer Bilder att ge dug förslag på det du kan söka efter.

Shortcuts/Genvägar

Jag har då och då beklagat mig över att Siri inte riktigt förstår det jag vill göra. i iOS 12 kommer det som kallas Short Cuts, genvägar, och de kan jag skapa själv och sedan be Siri göra det jag vill göra. Jag kan skapa en Short Cut för en app och sedan kommer Siri att förstå vad det är jag vill göra.

Shortcuts är en egen app, just nu i betastadiet, som sannolikt kommer att lanseras nu på måndag, tillsammans med iOS 12.

Har kommer Siri också att spela en ny roll. Siri kommer att kunna lära sig dina rutiner, på morgonen på vägg till jobbet eller på väg hem. Du kommer då att kunna be Siri om förslag eller be Siri att göra saker som när kopplade till dina rutiner. Du kan få påminnelser om att hämta upp din vanliga kopp kaffe, exempelvis, eller få din favoritmusik spelad medan du sitter på bussen.

Lösenordshantering

Apple fäster stor vikt vid att skydda dig och din personliga information. iOS 12 kommer med en ny, uppdatera hantering av dina lösenord – tydligare förslag när du ska logga in och får du en pinkod därför att du har aktiverat tvåfaktor-inloggning så kopplas den direkt till aktuell inloggning vilket gör hela den hanteringen snabbare och lättare.

 • Safari blockerar annonsörer och andra som försöker kartlägga det du gör ute på nätet på ett ännu mer effektiv sätt än tidigare.
 • iBooks byter namn till Books och har fått ny design som ska göra bokappen lite lättare att använda.
 • CarPlay har nu stöd för tredjepartsappvr/tjänster för navigering
 • Mer batteri-information, du kan se i detalj hur du använder din iPhone/iPad/iPod
 • Gruppsamtal för FaceTime, lanseras senare i höst
 • Nya Animojis och en funktion där du kan skapa din egen Animoji
 • Faviconer på tabbar kommer tillbaka (iPad)

AR, Augmented reality

Apple satsar mycket på det som kallas AR, augmented realtid, förstärkt verklighet och här finns kanske inte så mycket nyheter i just iOS 12 men Apple har byggt ut stödet för AR vilket betyder att det lär komma en hel del nya appar framöver med stöd för AR.

Enheter

De här enheterna, iPad, iPhone och iPod kommer att kunna köra iOS 12.

 • iPhone XS
 • iPhone XS Max
 • iPhone XR
 • iPhone X
 • iPhone 8
 • iPhone 8 Plus
 • iPhone 7
 • iPhone 7 Plus
 • iPhone 6s
 • iPhone 6s Plus
 • iPhone 6
 • iPhone 6 Plus
 • iPhone SE
 • iPhone 5s

iPad:

 • 12.9-inch iPad Pro 2:a generationen
 • 12.9-inch iPad Pro 1:a generationen
 • 10.5-inch iPad Pro
 • 9.7-inch iPad Pro
 • iPad Air 2
 • iPad Air
 • iPad 6:e generationen
 • iPad 5:e generationen
 • iPad mini 4
 • iPad mini 3
 • iPad mini 2

iPod touch:

 • iPod touch 6:e generationen

 

På måndag den 17 september så släpps den skapar versionen av iOS 12.