Google AMP är bara bra för Google

Google AMP är bara bra för Google

Google AMP, Accelerated Mobile Pages, är ytterligare ett försök av Google, sökjätten, att lägga beslag på nätet. Det är ett försök att ta ifrån dig ditt innehåll, din trafik, annonser och styra allt till en enda vinnare – Google.

Google AMP innebär att Google tar över allt innehåll (praktiskt taget) och det är inte ens din webbadress, din domän som visas för användaren. För dig som producerar innehåll så har jag svårt att se en enda fördel. Vinnaren, och den enda vinnaren, är Google själva.

Botemedlet

Googles analys, att nätet idag tyngs ned med javascript och andra tunga applikationer är riktig. Botemedlet, Google AMP, däremot leder till att Google kan suga i sig allt innehåll och styra trafiken till sig själv.

Ur varumärkessynpunkt så är Google AMP en katastrof. Alla kännetecken, alla varumärkesbyggande inslag plockas bort, filtreras bort och alla AMP-sidor ser i princip likadana ut om vi ser till de bitar som de består av. Designmässigt så kan de se olika ut men det är samma beståndsdelar i grunden och det som är du, ditt varumärke har städats bort.

Massiv kritik

Kritiken har också kommit men kanske ändå inte så massiv som den borde vara och framför allt inte så högljudd som den borde vara. Google har också lyckats att locka en del tunga aktörer som hoppat på projektet, BBC, Huffington Post, Buzzfeed och The Guardian, för att nämna några.

Pinboards Maciej Ceg?owski har protesterat på sitt sätt och skapat en kopia av Google AMPs lösning men utan Googles javascript. Sidan är en kopia av Google egen reklam för AMP men utan Googles script och utan att trafiken styrs till Google.

David Miessler är skribent och säkerhetsexpert och dömer ut Google AMP:

You might have used Google’s new AMP project without even knowing.

It’s a technology that makes mobile page results load very quickly on Google, it displays the content in a more uniform fashion. But there’s a problem.

The content loads off of Google’s own server, not from the website itself.

Like Medium, where you get all these amazing advantages of content publishing—but only if you write on their service—Google AMP is progress that takes us backwards.

Krönikörer

Det finns också krönikörer som protesterat.

These, in my view, don’t go far enough in stating the problem and I feel this needs to be said very clearly: Google’s AMP is bad – bad in a potentially web-destroying way. Google AMP is bad news for how the web is built, it’s bad news for publishers of credible online content, and it’s bad news for consumers of that content. Google AMP is only good for one party: Google. Google, and possibly, purveyors of fake news.

The Registers Scott Gilbertson

Aldrig råda någon

Jag delar Scott Gilbertsons åsikter på varenda enskild punkt och skulle aldrig råda någon, ingen kund, ingen bloggare eller någon annan att skapa Google AMP-sidor. Det finns andra, väsentligen mycket bättre sätt att städa ut onödiga javascript, banta ned en tung sida och ingen av dem bygger på att skicka all trafik till Google.

. Se över dina bilder, banta ned dem så mycket som det går utan att ge avkall på kvaliteten.
. Plocka bort script, plugins och funktioner som du inte använder
. Minska ned antalet objekt på sidorna, objekt är bilder (exempelvis)
. En cache-plugin kapar ned laddningstider och gör din webbplats snabbare

Du kan också skapa lättare mobila sidor. Det lönar sig av flera skäl. Din webbplats blir snabbare för de mobila användarna – som ökar, snabbt. Du skapar alltså en snabbare version av din webbplats för en ökande målgrupp.

Internets kärna

Google AMP är en attack på det som är Internet och de värden, tankar och visioner som födde nätet. Det är en attack på hela nätet som tanke – vi ska länka varandra. Vi ska skapa länkar som går kors och tvärs – ett nät. Vi ska inte skapa en dammsugare som suger i sig allt och som sedan skickar ut all information från sina egna servrar och där alla kännetecken, varumärken och indentiteten filtrerats bort.

Google AMP gynnar bara en enda aktör – Google.