Sedan Apple presenterade sina nya iPhone-modeller så har de höga priserna i Europa delvis överskuggat debatten om teknik, design, färg form och funktioner. Frågan är då om iPhone XS och iPhone XS Max verkligen är dyra?

Twittraren Alex B jämför iPhone XS Max med en MaxBook Pro. Underförstått att telefonen nog ändå inte är för dyr.

Självförsvar

För egen del skulle jag sortera in Alex Bs resonemang under självförsvar. En telefon som ligger flera tusenlappar över föregående modeller, som passerar 20 000 kronor (med Apple Care) och som är långt mycket dyrare män konkurrenterna – är en dyr telefon.

Dessutom haltar jämförelsen därför att du inte kan använda din telefon till att det som en MacBook Pro kan använda till och vice versa. I så fall så är min Suzuki Vitara oerhört billig i jämförelse med en av Ferraris toppmodeller. Båda bilarna är röda och de går att åka till jobbet med dem men där slutar också alla jämförelser.

Alex B har jämfört tekniken under skalet och där finns likheter, stora likheter men det handlar om två enheter som används på helt olika sätt – och på ett snarlikt sätt.

Apple-skatt

Diskussionen om den så kallade Apple-skatten lär ta fart igen. Speciellt om priserna i Sverige jämförs med USA. Det skiljer tusenlappar, även med hänsyn taget till tull och moms. Apple har tagit höjd för valutaförändringar, rejäl höjd och det är det vi nu ser slå igenom, långt innan det skiljer så här mycket mellan den svenska kronan och dollarn.

Så svaret som jag ser det är – ja, iPhone XS och iPhone XS Max är två rätt dyra mobiltelefoner.

Ps. Det är för övrigt MacBook Pro också.

Share This