Apple visade som väntat uppå tre nya modeller av iPhone, nya Apples Watch och onsdagens keynote var befriad från överraskningar utom på en punkt – priserna.

Apple presenterade tre modeller:

iPhone Xs – pris från 12 795 kronor, 64 GB, 256 GB och 512 GB lagringskapacitet. Ny bildprocessor, snabbare hårdvara och en förbättrad kamera är några av nyheterna. Guld, silver och rymdgrå är färgerna du kan välja mellan.

iPhone Xs Max – pris från 13 995 kronor, 64 Gb, 256 GB och 512 GB lagringskapacitet. Detsamma under skalet här som ovan – snabbare processor, förbättrad kamera och vassare grafik.

iPhone Xr – LCD-skärm och i sex färger och tre storlekar (lagring). röd, gul, vit, svart, orange (korall) och blå. Pris från 9495 kronor, 64 GB, 128 GB och 256 GB lagringskapacitet.

De nya telefonerna har i grund samma teknik under skalet, samma nya A12 Bionic-processor, samma avancerade kamera med en rad nya funktioner, bland annat med justering av skärpedjupet, bakgrunden, smart HDR och bokeh-effekter.

Snabbare laddning, trådlöst, upp till 50 procent snabbare grafikhantering, 12 megapixel-kamera med vidbimnkel och teleobjektiv-funktioner.

Priserna

Efter en närmast ändlös genomgång av en massa teknik i siffror så kom kallduschen – priserna.

iPhone Xs – 12 795 kronor, 64 GB, 14 605 kronor, 256 GB, 17 195 kronor, 512 GB.

iPhone Xs Smart – 13 495 kronor 64 GB, 15 895 kronor och 18 395 kronor. Kom då ihåg att en så här pass dyr telefon vill du ha Apple Care-försäkrad. Det gör att du för lägga till drygt 2000 kronor till vilket gör att den största modellen av iPhone Xs Max bryter igenom 20 000 kronors vallen.

iPhone Xr – startar strax under 10 000 kronor, 9 485 kronor för 64 GBs modellen, 10 095 kronor för 128 Gb modellen och slutligen 11 395 för 512 GB modellen.

Sätt dig ned och jämför de här priserna med vad Apples datorer kostar, jämför dem med vad konkurrenternas flaggskepps-modeller och fundera över om Apple nu ändå inte har tagit i för mycket. Visst, en del av prisökningen kan definitivt skyllas på en svag svensk krona mot dollarn men en smart mobil för över 20 000 kronor?

Jag måste erkänna att för första gången på mycket länge så vill jag ta mig en funderare på vilken modell jag inte bara vill ha utan som jag också är beredd att betala för. I vanliga fall blinkar jag inte ens – jag tar den största modellen, alltid, men inte den här gången. Jag är faktiskt inte ens säker på att jag kommer att välja iPhone Xs Max. Det på grund av storleken mer än priset. Det blir en ny iPhone och det blir modellen i guld frågan är då om det blir en iPhone Xs 256 Gb eller en iPhone Xs Max 256 GB Det jag är helt säker på är att jag inte på några villkors vis behöver en telefon med 512 GB lagringskapacitet.

Mackens Fråga: Vad har du för hörlurar?
Share This