Det blev ingen lilla julafton, det blev inga överraskningar, ingen ”one more thing”. Det blev ett malande av siffror, tekniska siffror.

Du vet att något är fel när Tim Cook är den uppe på scenen som mer mest upphetsad och glad. Så Apples keynote under onsdagen och detta trots att Apple visa upp en ny Apple Watch och tre nya iPhone-modeller. Det är välregisserat, korrekt och ordentligt men när praktiskt taget allting läckt ut på förhand – av Apple själva så blir det aldrig spännande.

Site Map

Några timmar innan Tim Cook klev upp på scenen så kunde allt läsas via det som kallas Site Maps. Det var bara att ladda ned de publikt åtkomliga filerna så kunde du läsa storlekar, färger och namn. Det blev en repris på blundern då nya iPhone glömdes på en bar av en av Apples tekniker och det slutade med att bilder och alla annan information publicerades långt innan Apples keynote. Den gången skämtade Steve Jobs om läckan men igår sades ingenting om att Apple vid två tillfällen läckt all information utom priserna på de nya prylarna.

Siffror

Apple har en fascination vid siffror och gårdagens keynote blev en närmast ändlös ström av tekniska siffror som rabblades av Phil Schiller. Det var nanometer, tiondelar, hundradelar och babiljarders miljarders babiljarder av beräkningar fram och tillbaka och ett tag var jag beredd att ställa mig upp och skrika:

– Jag fattar, ni räknar utav helv … men visa mig nu vad jag kan använda prylen till istället!

Alla dessa siffror gjorde att det som faktiskt betyder något för oss användare – funktioner och hur du kan använda din nya iPhone och Apple Watch hamnade i bakgrunden – inte mints under Phils Schillers del av keynote:en.

Som gammal fotograf imponerades jag av funktionen att kunnas ställa skärpedjupet efter det att bilden har tagits. Jag blev barnsligt förtjust i hela delen med Bokeh och det som kallades Smart HDR. De delarna dränktes tyvärr alldeles för snabbt med ännu mer siffror.

För att citera Homer Simpson – Boring!