Det bildades långa köer utanför flera av Apples butiker på olika platser i världen under gårdagen. Köer av väntande kunder som ville hämta sina nya iPhone och Apple Watch. Köer som på sina håll utnyttjades av bland andra Huawei som delade ut powerbanks.

Jag hade inte tänkt skriva något om Huawei’s smarta och fyndiga PR-trick, för det är det de vill, men när bland andra Patently Apple så enögt försöker vända det mot Huawei och samtidigt ger den kinesiska telefontillverkaren rätt så blir det mest bara fånigt. Jag hade istället tänkt kritisera Apple för två saker:

  • Avsaknaden av en adapter mellan lightning och 3.5 mm hörslurs-plugg

Apple skickar inte med någon adapter längre vilket är obegripligt. Alla har inte tagit klivet över till trådlösa hörlurar.

  • Avsaknaden av en snabbladdare

iPhone XS och iPhone XS Max är marknadens två dyraste telefoner, alla kategorier Apple har ändå inte råd med att skicka med vare sig en hörlursadapter eller en snabbladdande strömadapter?

Vinstmarginaler

Jag vet inte hur du tolkar det men jag tolkar det som ett utslag av Apples ständiga iver för att hålla sina vinstmarginaler. En hörlursadapter kan inte kosta mer än en halv dollar, högt räknat, och en strömadapter som klarar snabbladdning möjligen någon hundralapp.

Därför är Huaweis PR-trick med att dela ut powerbanks i köerna och bland de som väntar ett smart drag. Huawei tar sikte på Apple XS och Apple XS Max akilleshäl – Apples snålhet. Huawei har, till skillnad från Samsungs alla misslyckade försök att göra liknande PR-arrangemang, rätt.

Apple borde ha skickat med en hörlursadapter i år liksom i fjol och det är fullständigt självklart att du ska skicka med en strömadapter som klarar snabbladdning med en telefon som kostar 12 000 – 18 000 kronor.

Huawei pekar på Apples snålhet och på den punkten har Huawei rätt. Deras telefoner däremot är på alla punkter underlägsen Apples och det vet Huawei. Det är därför de slår mot batteritid och avsaknaden av en snabbladdare.

Smart!

Share This