Några timmar innan Tim Cook skulle kliva upp på scenen och presentera det som borde ha varit en rad överraskningar så var praktiskt taget all information redan känd – namnen på nya iPhone, storlekar och färger på nya Apple Watch allt hade läckts av Apple själva.

För någon vecka sedan så publicerades bilder och information på nya iPhone Xs och iPhone Xs Max tillsammans med bilder på nya Apple Watch 4. Informationen kom inifrån Apple och det finns olika teorier på hur informationen har läckt ut:

  • Någon har läckt informationen inifrån Apple

Det har hänt tidigare. En missnöjd utvecklare och tekniker läckte Golden Master-versionerna av iOS 11 för iPhone X och andra iOS-enheter till flera av nyhetsbloggarna ute på nätet dagar före Apples keynote. Därmed var form och design för nya iPhone X avslöjad. Läckan, den skyldige, uppges ha identifierats och han jobbar inte kvar inom Apple idag.

Misstag

  • Informationen har läckts av misstag

Information som ska användas undre en av Apples keynotes torde vara bland det hemligaste som Apple överhuvudtaget hanterar. Trots det så tros informationen, bilder, videor och annan information ha läckts av misstag för någon vecka sedan. informationen skulle ligga nedladdningsbar för någon eller några högre upp i Apples ledning men obehöriga hittade länken.

Personligen tror jag inte på den teorin. Apple kan rimligen inte vara så dumma att de lägger känslig, hemlig information publikt oavsett hur lång och krånglig länken må vara. Det när mer rimligt att tro att informationen skickats till fel person eller att Apple har ett nytt problem med en intern läcka.

Site Map

Inför gårdagens keynote så läckte den sista informationen ut, av Apple. Detta i form av enkelt läsbara och enkelt nedladdningsbara filer som kallas Site Maps. Det är filer som beskriver hur en webbplats är uppbyggd, avdelningar länkar och så vidare. Filen genereras automatiskt vartefter en webbplats förändrats och det är här Apple begick ett enkelt men katastrofalt misstag – vartefter deras egen webbplats uppdaterades så uppdaterades Site Maps och även om de nya avdelningarna med nya iPhone och nya Apple Watch inte var publika och möjliga att nå så visades allt i Site Maps.

Den som ville veta kunde enkelt ladda ned filerna.

Filerna laddades ned, naturligtvis, och timmar innan Apples keynote skulle startas så visste vi praktiskt taget allting, utom de nya priserna och prestandasiffror.

Läckor

Publiceringen och missen med Site Maps är med stor sannolikhet ett misstag men den visar också att Apple har ett problem med läckor, medvetna och omedvetna. I sammanhanget kan tilläggas att det inte finns någonting som talar för att Apple gjort detta medvetet som ett slags PR-trick. Apples marknadsföring bygger på hemlighållandet av färg, form, design, namn och prestanda för nya produkter. Överraskningsmomentet är centralt i det Apple gör.

Den är gången förlorades hela överraskningen – allt var känt på förhand och information kom från Apple själva.

Mackens Fråga: Vad har du för hörlurar?
Share This